Investice v řádu stamilionů korun přinesla 80 nových pracovních míst a především úspory energie i snížení emisí.

V úterý tak po zaváděcím provozu vyjela z pece po lince oficiálně první skla.

Největší producent plochého skla ve střední Evropě tak po zhruba dvou letech ukončil rekonstrukci jedné ze svých výrobních linek v Teplicích. Investice firmě umožní rozšířit výrobu plochého skla určeného pro automobilový průmysl. „Cílem je být v tomto odvětví na prvním místě," podotýká Šedlbauer

V provozu, který bude výrazně šetrnější k životnímu prostředí, vzniklo 80 nových pracovních míst. Se zájmem o práci neměla sklárna žádné problémy. „Nabízíme lidem dobré pracovní podmínky, dobré zázemí a také ohodnocení," uvedl na adresu zaměstnanců v modernizovaném procesu předseda představenstva AGC Flat Glass Czech.

Včerejšího oficiálního spuštění linky se v řetenické sklárně zúčastnilo nejvyšší vedení skupiny AGC, mezi nimi například Tamura Yoshiaki, prezident AGC Glass Company, která je mateřskou společností skupiny AGC, či Jean Francois Heris, prezident AGC Glass Europe.

Ten také poznamenal, že každé sedmé vozidlo, které bylo vyrobeno ve Střední Evropě má skla z teplického okresu.

„Jedna z nejvýznamnějších investic skupiny AGC v Evropě v posledních letech je důkazem posilování pozice AGC jakožto významného dodavatele skel pro rozvíjející se automobilový průmysl. Touto investicí podporujeme naši dlouhodobou strategii stát se největším dodavatelem autoskel v Evropě. Jsem hrdý na to, že se skupina AGC rozhodla podpořit rozvoj právě v České republice a konkrétně v Teplicích," řekl Pavel Šedlbauer, předseda představenstva AGC Flat Glass Czech.

Nová linka, jejíž kapacita je 500 tun skla denně, disponuje nejmodernější tavicí technologií založenou na předehřívání plynu a kyslíku. Díky tomu přináší pětadvacetiprocentní úsporu energie a výrazné snížení emisí u oxidů dusíku o 80 procent, u oxidů síry o 30 procent a u oxidu uhličitého o 15 procent. I proto společnost dosáhla na evropské dotace z fondů LIFE+ a SILC, jejichž výše se pohybuje v řádech milionů eur.

Dotace například umožnila instalovat zařízení na využití zbytkového tepla pro ohřev plynů pro vytápění sklářské vany.

O masivní investici v teplickém závodě AGC Flat Glass Czech bylo rozhodnuto v roce 2011, tedy v době ekonomické recese.

I proto byla modernizovaná linka spuštěna do provozu až letos v dubnu jako reakce na oživení evropské ekonomiky, především automobilového průmyslu.

Na modernizaci pracovaly 2000 pracovníků ze 150 firem včetně odborníků společnosti AGC z Japonska a Belgie.

Do skláren, které patří AGC Group v Česku, se od roku 1991 investovalo již více než 20 miliard korun.