Kontroly probíhají po celém městě, nejvíce ale v problematické lokalitě tzv. Jižního města. V této části Duchcova bydlí dost nepřizpůsobivých, převážně Romů. Aby měli úředníci klid na práci a nemuseli se strachovat o svoji bezpečnost, tak mají při kontrolách bytů a domů za zády strážníky duchcovské městské policie. „S úředníky chodí většinou dvoučlenná hlídka. Verbální či fyzické útoky jsme nezaznamenali," řekl včera velitel MP Duchcov Josef Hulín. Nejčastějšími nedostatky dle stavebního zákona jsou neprováděné revize, absence i minimální údržby domů a velmi často také černé odběry elektřiny či přestupky vyhlášky o nakládání s odpady (skládky na dvoře či ve sklepech).

„Věříme, že jak vlastníci domů, tak jejich nájemníci pochopí, že tato opatření nejsou zbytečným obtěžováním, ale že se jedná o běžné použití dostupných kontrolních mechanismů a že zákony a vyhlášky platí pro všechny občany bez rozdílu," dodala starostka Bártová.

Živěji je v Duchcově od poloviny května, kdy pětice Romů napadla manželský pár. V Duchcově i kvůli tomu proběhla demonstrace. Svolalo ji trio „místních Duchcováků" a přišlo na ni kolem tisíce lidí. Akce proběhla relativně v klidu, přestože museli policejní těžkooděnci zatarasit cestu rozhořčenému davu, který si to chtěl jít vyříkat z očí do očí s místními Romy. Tento měsíc ale čeká město další shromáždění. To organizuje krajně pravicová DSSS a vystoupí na ní i předseda strany Tomáš Vandas.

„V sobotu 22. června proběhne od 15 hodin mítink DSSS v Duchcově. Ty důvody jsou zcela jasné: poslední události ve městě a četné žádosti místních občanů, kteří nás kontaktují, abychom mítink uspořádali," sdělil Jiří Štěpánek z DSSS. Mítinky DSSS jsou většinou pod kontrolou policie. Nezřídka kdy se na nich „něco semele". O bezpečnostních opatřeních k této události budeme informovat. (kos)

ČLÁNEK O DEMONSTRACI ZDE