„Sklizeň bude někde na úrovni loňského roku, to znamená mezi 800 a 1000 tun," řekl Vítězslav Houdek, vedoucí ovocnářského střediska v ZD Klapý, které hospodaří na 65 hektarech jabloňových sadů. Zhruba na čtvrtině této plochy přitom květy při jarních mrazících pomrzly. „Vynahradí to úroda z ostatních sadů, která je naopak nadprůměrná," uvedl Houdek.

V Klapý nyní sklízejí ranější odrůdy jako gala nebo rubín, pozdní odrůdy jako jona nebo šampion přijdou na řadu v průběhu října. Pěstitelé se snaží co největší část produkce okamžitě prodat. ZD Klapý spolupracuje pouze s několika většími obchodníky, jinak jablka nakupují hlavně maloodběratelé pro vlastní potřebu.

Prodejní ceny v Klapý se podle velikosti a kvality plodů pohybují od 12 do 16 korun za kilogram. „Máme informace, že ve velkoskladu u Prahy se polská jablka prodávají za 6,50 koruny, čemuž nemůžeme konkurovat," uvedl Houdek.

Přes konkurenci levnějšího ovoce je zájem o jablka ze ZD Klapý podle něho zatím na srovnatelné úrovni s minulými roky. Výhodou podle něho je to, že družstvo nemusí veškerou produkci prodat okamžitě v době sklizně, protože má chlazené prostory, kde jablka vydrží až do začátku června. „Kapacita našich skladů je 600 tun, lidé si k nám přijíždějí pro jablka v průběhu celé zimy," řekl Houdek.

Ovocnáři předpokládají, že množství českých jablek bude převyšovat poptávku spotřebitelů.

Proto počítají s tím, že v případě potřeby se obrátí na odbytové družstvo CZ Fruit sdružující producenty ovoce z významných pěstitelských oblastí Česka.

„Družstvo by nám mohlo s odbytem pomoci, ale nemůžeme na to moc spoléhat, přebytky budou v celé republice," dodal Houdek.

„Jablka kupejeme na štrůdl a také pro děti. Prakticky každý večer jim jedno k televizi nakrájíme. Mají je rádi. Někdy ale v marketu koupíte takové hnusy, že se jim to ani neodvážím dát. V regálu vypadají dobře a za dva dny v lednici jsou na vyhození," říká Radmila Jonková z Teplic, maminka dvou dětí.

Jistotu pro nákup kvalitních jablek byste mohli mít na farmářských trzích. Ty se konají na Teplicku na více místech. Můžete třeba k Olympii nebo do centra Teplic na náměstí Svobody.(čtk, pem)