Schodek kraj pokryje z úspor a úvěrů. Z minulých let ušetřil 250 milionů. Přestože je rozpočet schodkový, může podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka nakonec skončit v plusu.
„Musíme vzít v úvahu, že rozpočet nepočítá s dotacemi, které dostáváme během roku. Jsem přesvědčen, že jako v minulých letech se na konci roku dostaneme do kladných čísel a rozpočet nakonec bude přebytkový," řekl Oldřich Bubeníček.

Drtivá většina peněz krajským rozpočtem jen proteče. Například na školství putuje přes 8 miliard korun, což je víc než polovina rozpočtu. „Zastupitelé mohou přímo rozhodnout jen o částce 1,7 miliardy korun," podotkl Bubeníček.
Padesáti miliony korun chce kraj v příštím roce podpořit nemocnice, a to nejen ty krajské. Dalšími 30 miliony se bude podílet na dostavbě Labe arény na kanálu v Račicích, kde vzniká nové olympijské centrum.

V návrhu rozpočtu je i víc než 21 milionů korun na zajištění lékařské pohotovosti, na podporu stálých profesionálních divadelních souborů a hudebních těles jsou vyčleněny 4 miliony. Za dalších 9 milionů chce kraj nakoupit vybavení pro profesionální hasiče a krajské policejní ředitelství. Dobrovolným hasičům přispěje na nové cisterny, přestavbu nebo výstavbu zbrojnic.
Ústecký kraj dluží okolo jedné miliardy korun.