Již osm měsíců brázdí Ústecký kraj mobilní očkovací týmy v sanitkách. Brzy by k nim měl přibýt také očkovací autobus. Ten by podle představ hejtmanství měl zajíždět i do těch nejzapadlejších vesnic a umožnit tak očkování proti covidu co nejpřístupnější cestou co nejvíce lidem.

Očkovací autobus má rozšířit možnosti vakcinace proti covidu. „Bude mít daný jízdní řád a bude objíždět celý kraj,“ řekl po jednání krajské rady hejtman Jan Schiller (ANO). Jízdní řád budou na hejtmanství sestavovat podle toho, kolik je v daných obcích proočkováno lidí. Samotný autobus by měla poskytnout Dopravní společnost Ústeckého kraje, o posádku vyjma řidiče by se pak měla postarat Krajská zdravotní, která již nyní zajišťuje několik mobilních očkovacích týmů včetně sanitek.

Provoz "očkobusu" bude stát přibližně šest tisíc korun denně, hejtman počítá s tím, že se v něm budou očkovat spíše desítky než stovky zájemců. „Autobus bude upraven na to, aby celé očkování proběhlo přímo v něm. Lidé nastoupí, vyplní formulář a na konci autobusu je oočkují. Zároveň v něm budou moci počkat potřebných patnáct minut po vakcinaci,“ doplnil hejtman s tím, že ani v očkobusu nebude potřeba předchozí registrace.

Elektromobil - Ilustrační foto.
Sever dá elektroautům srdce. Baterie by se mohly vyrábět v Prunéřově

Podle hejtmana by se očkovací autobus s mobilními týmy neměl dublovat, ale doplňovat, protože budou mít úplně jiné úkoly. Zatímco čtyři sanitky s očkovacími týmy jezdí již od ledna po domovech pro seniory nebo jiných pobytových zařízeních či po vyloučených lokalitách, autobus by se měl zaměřit především na odlehlé lokality. Jedním z takových regionů je například Šluknovský výběžek.

Právě na spolupráci se starosty chce hejtman Schiller fungování očkobusu postavit. Prostřednictvím obcí chce šířit mezi lidi jízdní řád autobusu nebo i samotnou informaci, že taková možnost vakcinace existuje. „Pořád si myslím, že by bylo nejlepší, kdyby očkovali praktici, protože lidé jsou na ně zvyklí. Ale díky autobusu se půjde alespoň někdo očkovat,“ říká starosta Lubence na Lounsku Jiří Chalupecký s tím, že by právě kvůli důvěře bylo dobré se spojit s místními praktiky. Podle Chalupeckého měl původně očkovat lubenecký praktický lékař, nedostal ale téměř žádné vakcíny. „Pořád u nás ještě není naočkáváno hodně starších lidí,“ dodal lubenecký starosta.

Na Šluknovsku je podle předsedy Sdružení pro rozvoj Šluknovska a starosty Krásné Lípy Jana Koláře proočkovanost poměrně dobrá i díky tomu, že mobilní očkovací tým opakovaně vyjížděl do regionu. „Každopádně cokoliv, co pomůže rozšířit očkování mezi lidi, je přínosné,“ uvedl Kolář.

Naočkovali polovinu
V Ústeckém kraji ke středě 18. srpna dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu 414 043 lidí, to je 50,7 procenta ze všech obyvatel kraje včetně dětí mladších dvanácti let, které se zatím očkovat nesmí. Kompletní očkování má pak za sebou 386 267 obyvatel kraje, co je podíl 47,3 procenta ze všech lidí žijící v Ústeckém kraji.