Některým poskytovatelům služeb hrozil letos zánik, protože dotace od státu přišla až na jaře. Kraj poté poslal na sociální služby 13,5 milionu korun. Aby se situace neopakovala, vyhlásí kraj dotační program už 7. července.

Na příští rok kraj rozdělí stejnou částku jako na letošní. Ve výdajích na sociální služby v přepočtu na obyvatele obsadil Ústecký kraj třetí příčku mezi kraji. V částkách přímo na protidrogovou politiku však samospráva za ostatními regiony zaostává, v Ústeckém kraji je přitom po Praze druhý nejvyšší počet drogově závislých.

Ústecký kraj má zpracovanou strategii protidrogové politiky na léta 2015 až 2018 a v regionu funguje krajský protidrogový koordinátor. Poskytovatelé služeb drogově závislým však často nemají dost peněz třeba na nákup injekčních stříkaček. Jedním z cílů strategie je motivace obcí k financování této oblasti.

Na drogovou scénu na severu Čech, kde je vysoký počet uživatelů drog v sociálně vyloučených lokalitách, se zaměřuje speciální oddělení krajské policejní správy. Toxi tým byl zřízen v roce 2014 a loni odhalil 34 laboratoří na výrobu drog, 31 pěstíren, zajistil přes 73 kilogramů marihuany a kilogramy pervitinu.