Tradiční program obnovy venkova vyhlásil kraj začátkem roku. "Cílem programu je pomoci malým obcím s realizací jejich akcí pro zajištění důležitých nekomerčních služeb na venkově," píše se na stránkách kraje. Základním kritériem byla úspěšnost žádostí v minulých třech letech. Pokud už obce dotaci v minulosti dostala, letos uvolnila místo jiným. V oblasti pořizování územního plánu měly přednost menší obce, doplnila Hanáčková.
Návrhy pracovní skupiny na rozdělení dotací schválili minulý týden zastupitelé. V roce 2013 bylo v programu deset milionů korun, v roce 2012 to bylo 23 milionů korun. Pracovní skupina, kterou tvoří zástupci třinácti obcí, požádala radu, aby na příští rok zvýšila objem peněz určených na obnovu venkova na 25 milionů korun. "Jde o to, jak se k věci postaví zastupitelé a jaké budou finanční možnosti kraje. Základní bariérou ve zvýšení částky jsou limity krajského rozpočtu, zájem obcí o tento program je velký," popsala Hanáčková. Například Plzeňský kraj v rámci stejného programu rozdělí letos 50 milionů korun.
Na územní plán dostane letos peníze z Ústeckého kraje například obec Krásný Dvůr na Lounsku nebo Český Jiřetín na Mostecku. Nová Ves v Horách na Mostecku si vylepší rozpočet o dotaci na úpravu parku. Místní komunikace opraví i s pomocí krajských peněz obce Malá Veleň na Děčínsku, Koštice nebo Petrohrad na Lounsku.