Sjíždějí se sem z celé republiky, aby na stadionu na Kyselce změřili své síly. Atletických závodů Spastic Handicap, kde byla Nola hlavním pořadatelem, se zúčastnila i dorostenecká diskařka a oštěpařka Rozálie Niké Mošovská. Na Bílinu nezapomene, poprvé tu nastoupila mezi ženami a hned se jí dařilo – v disku získala stříbro a ve své kategorii v hodu oštěpem byla nejlepší. V obou případech vytvořila národní rekord dorostu.

Teď v září na podzimním klání spastiků v Bílině na Kyselce se opět Rozálii, člence SK JÚ Praha dařilo. Ovšem mezi těmito bílinskými zastaveními se v jejím sportovním životě mnohé událo a české spastiky proslavila ve světě.

Rozálie Niké Mošovská.Zdroj: Libuše MaxováV Dubaji na 10. ročníku světového poháru v atletice vozíčkářů a dalších tělesných postižení, na svých prvních světových závodech v ženské kategorii, získala v disku stejně jako ve vrhu koulí skvělé 6.místo.

Následně v oštěpu zlepšila svůj osobní rekord o 1,5m a dosáhla na stříbro. Na mezinárodním atletickém mítinku v emirátu Sharjah vybojovala v oštěpu další stříbrnou medaili a bronz v disku.

Po svoji velmi úspěšné misi ve Spojených arabských emirátech následovalo zlato v Dublinu a řada dalších vítězství. Díky letošním výsledkům se patnáctileté vozíčkářce otevřela cesta na srpnové Mistrovství Evropy v para atletice 2018 v Berlíně, na něž tu teď vzpomíná:

„Před závody nastupuje nervozita, takový zvláštní pocit v žaludku, mráz běhá po zádech a já mám potřebu mít pořád něco v ruce…,“ popisuje chvíle před startem mladá atletka.

„Žádná sluchátka, žádné mobily, nic takového neexistuje. Trenér je daleko, kouká někde za plotem a je nervózní víc než závodníci. Co vám chtěl říct a co naučit, to musel před závody, pak už jen drží palce a asi prožívá perné chvilky,“ vypráví Rózi dál.

Klub kaktusářů Teplice pořádá na MěÚ v Krupce Prodejní výstavu kaktusů a sukulentů.
FOTO: Pichlavou krásu můžete obdivovat až do neděle v Krupce

„Podle postižení máme asistenty, aby pomohli na „kozu“, odkud házíme. Na samotný výkon má ohromný vliv atmosféra, která na stadionu panuje. V Berlíně byla výtečná. Člověk musí na stadion dorazit vyspalý, odpočaty, nesmí se ničím vyčerpat, tedy ani tréninkem. Pak si řeknete – ukaž, co umíš! A bojujete!“

V Berlíně se R. N. Mošovská stala vicemistryní Evropy! Vybojovala ve svých patnácti letech mezi ženami pro české barvy a současně i pro SC JÚ Praha fantastickou stříbrnou medaili! Však je na ni trenér Pavel Martínek pořádně hrdý.

Bílinské závody teď v září, kdy zabodovala zase nejvíce v oštěpu, jsou posledními ze tří v této sezóně. Do popředí teď jde opět škola a příprava na přijímací zkoušky na střední školu, to prý nyní je ten nejdůležitější boj, ve kterém chce sáhnout také po „zlatě“!

Libuše Maxová

Kostel svatého Vavřince v Hradišti na Teplicku.
Lidem v regionu se otevřou běžně nepřístupné památky. Také na Teplicku