Rvačka by mohla klidně aspirovat na filmové záběry do historických bitev na polích. Útoky mačetami, noži a železnými trubkami, a to rovnou po hlavě. Než přijela zasahovat přivolaná policie, bylo už několik Romů krvavě zraněných. Na místo proto byla povolána také záchranka. Sanitky pak z ulice K. Čapka a Dukelských hrdinů do nemocnice převezly k ošetření a hospitalizaci šest lidí, další byli ošetřeni přímo na místě.

"Mělo prý jít o vyřizování nějakých dřívějších účtů," řekl Deníku Zdeněk Matouš, starosta města. Bitka měla trvat přibližně patnáct minut. Útočníci pak vyhrožovali zabitím také na místě zasahujícím policistům.

Za vším podle informací z místa měla být rodinná hádka o ženu, která vygradovala až ve fyzické násilí. Místní romská komunita se k pátečnímu incidentu nechce příliš vyjadřovat.

Policisté po incidentu zadrželi několik bodných a sečných zbraní. Hovořilo se také o střelbě, ale to se nepotvrdilo.

Případ páteční hromadné rvačky si ještě v pátek večer převzala teplická kriminálka. Zranění lidé by měli být už propuštěni z nemocnice k domácímu ošetření.

Policie ve spolupráci s městem zvýšila v ulicích v dané lokalitě Krupky dohled.

Vše se mělo začít na parkovišti za bývalým nákupním střediskem "Makovec". Slovní přestřelky pak přerostly do vzájemného napadení obou skupin Romů. A dění se přesunulo přímo do ulic K. Čapka a Dukelských hrdinů, kde také zasahovala policie.

Vzájemná bitka začala v pátek kolem 19. hodiny. „Došlo k vzájemné potyčce zhruba 20 osob, z nichž některé byly vyzbrojeny holemi a mačetami," uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek. Policisté po incidentu zadrželi tři osoby.

Policie : "V souvislosti se slovním a fyzickým útokem, ke kterému došlo ve večerních hodinách v pátek v Krupce, jsme obvinili 44letého muže z Děčínska ze spáchání přečinu výtržnictví a zločinu těžké ublížení na zdraví (na dvou osobách). Zároveň bude státnímu zástupci podán podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby. V případě uznání viny obviněnému hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od pěti do dvanácti let. Nyní probíhají další úkony trestního řízení, včetně shromažďování a vyhodnocování důkazního materiálu. Zároveň prověřujeme případné protiprávní jednání dalších osob. Případ šetří krajští kriminalisté," uvedla mluvčí policie Alena Bartošová.

V případě ulic K. Čapka a Dukelských hrdinů, kde se bitka odehrála, jde o vyhlášenou lokalitu v Krupce - Maršově. Právě romská komunita zde má vysoké zastoupení. Několik panelových domů je zde vybydlených a zakonzervovaných. V minulosti zde proběhlo několik protiromských demonstrací.

"Tady se pořád něco děje. Ne všechno ale dělají cikáni," říkala starší Romka, kterou Deník oslovil v dané lokalitě.

"Dříve to byla taková pohodová lokalita. Pamatuju si, že tu prakticky nežili žádní Romové. Pak se to sem postupně začalo stěhovat. Už jsem to tam nevydržela. Prodala byt a odstěhovala se do Teplic. Nám se to ještě povedlo relativně prodat dobře, ale co jsem slyšela, tak teď už tam jsou byty neprodejné. Nikdo tam nechce," řekla Romana Korlenová, která v Krupce v sídlišti strávila své dětství a část života po ukončení studií.

Pověst sídliště není dobrá

Pověst horního Maršova není obecně zrovna dobrá. Třípokojový byt zde koupíte už i za 40 tisíc korun. Realitní odborníci varují, že nízké ceny bytů mohou do oblasti přitáhnout další nepřizpůsobivé.

Sídliště z 80. let se v posledních deseti letech změnilo v ghetto. Podle bývalého vedení města jsou na vině realitní společnosti, které sem sestěhovaly nepřizpůsobivé ze středních Čech.
„Realitky vyvinuly skoro průmyslový způsob stěhování, kdy koupily za levno domy s problémovými občany třeba v Kolíně, Mladé Boleslavi nebo v Praze, pak jim koupily nové bydlení tady a opravené byty se ziskem prodaly," řekl Deníku jeden z bývalých starostů Pavel Maleček, když před čtyřmi lety procházel sídliště po boku Radka Johna.

Právě ten se tehdy ještě v roli ministra vnitra přijel do sídliště podívat na neutěšenou situaci ohledně bydlení a zdejší kriminality. Začíná hrozit velký problém, protože nespokojenost starousedlíků z okolí stále roste.
„Nelze vyloučit situaci, kdy může lidem dojít trpělivost a začnou si zakládat občanské hlídky, nebo to celé zajde ještě mnohem dál," spekuloval při návštěvě problémového sídliště tehdejší ministr vnitra John.

Špatné adresy nenajdete ale jenom v Krupce. Jsou i v Bílině, Oseku, Duchcově či Dubí. Hodně levně koupíte byt i v Proseticích v Teplicích.