„Na výstavbu obec neměla finanční prostředky, proto jsme v červenci 2012 požádali o dotaci Státní fond životního prostředí ČR. Kdyby neobdržela dotaci, museli by mít stavebníci RD žumpy na vyvážení," řekl starosta Žimu Zdeněk Haramul a dodal: „Tomuto všemu předcházela žádost o změnu v plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Ústeckého kraje, jelikož asi ještě za Okresního úřadu v Teplicích, byla navržena pro obec Žim stavba malých domácích čistíren. To je nesmysl, z důvodu malého množství odtoků z domácích čistíren do vodoteče Žimského potoka. Ostatní by se muselo vypouštět do vsaků, což není všude možné z důvodu znečištění spodních vod, nejen pro veřejnou potřebu."

Kolečko schvalovacích procesů od projektu přes územní rozhodnutí až po stavební povolení vyvrcholilo podáním žádosti o dotaci.

„V bodování pro vyhodnocení přidělení dotace jsme spadli do zásobníku žádostí, jelikož jsme o 1 bod nedosáhli 40 bodů, které zaručovaly přidělení dotace. Prakticky po roce od podání žádosti jsme obdrželi rozhodnutí SFŽP o přidělení dotace obci. Podle nové vyhlášky, jsme museli nechat zhotovit „Prováděcí projekt" rozpočet na stavbu kanalizace a ČOV dle výkazu výměr byl zhruba 27 milionů a vysoutěženo druhým v pořadí a současným zhotovitelem stavby EUROVIA CS, a.s. to bylo za cca 14 milionů. Prvním v pořadí byla společnost Mamelom s.r.o Jeníkov, která se před podpisem smlouvy o dílo vzdala zakázky."

Stavbu financuje obec jen z 10 procent, zbytek jde z dotací z SFŽP a EU.

„Jelikož ale SFŽP má jako neuznatelný náklad veřejnou část přípojek a Správa silnic si dala do podmínek ke stavebnímu povolení živici na vozovku v celé šíři, musí mít obec 2,5 milionu z vlastních prostředků a ještě si SFŽP odečetlo dle Finanční a ekonomické analýzy částku 2,5 milionu za to, že obec vydělá tuto částku za 30 let jako vlastník kanalizace na budoucím stočném.

Celkem musí mít obec zajištěny finance ve výši zhruba pěti milionů a ještě budou určitě nějaké vícepráce cca za 300 tisíc a uložení věcného břemene do pozemku pod silnicí III. třídy cca 200 tisíc. Požádali jsme nedávno o dotaci z Fondu vodního hospodářství ÚK, a dotace nám byla přiznána ve výši 1,5 milionu. Takže to nějak zvládáme," sdělil starosta Haramul.(red)