„Kolem čtvrté hodiny ranní jsem uslyšela štěkot z obory. Dva psi napadli a roztrhali daňka a sele divokého prasete. Měla jsem obavy, že napadnou i další zvěř. Musela jsem zakročit. Bohužel, takové věci se dějí. Pes je šelma, a když jednou zaútočí, tak se mu oči tzv. zalijí krví a útočí dál," řekla Alena Nováková z obory Mstišov, která se věnuje myslivosti asi 40 let.

Postřeleného psa Romea byl nejprve problém identifikovat. Dohledáním majitele se zabývali strážníci z Dubí. „Ani náš strážník, který často řeší utíkající psy, nevěděl čí pes je. Psa jsme po dohodě s útulkem Tlapka, kam vozíme nalezené psy, odvezli na veterinární kliniku do Ústí. Tam se podrobil operaci," uvedl velitel MP Dubí Tomáš Pykal.

Oba dva útočící psy si majitelé vzali před časem z útulku. Fena z oplocené zahrady v Dubí občas utekla už dříve, pro Romea to byla premiéra. „Bohužel, Romeo včera na klinice zemřel. Fenka byla uštvaná, unavená a podchlazená. Asi má i něco s packou. Až bude v pořádku, tak pro ni budeme hledat nové umístění," sdělila na sociální síti za majitele psů Kateřina Martínková a dodala: „Je to moc milá, tříletá čubina, nekonfliktní. Nemusí kočky. Jiní psi jí nevadí, je zvyklá na koně a děti. Pravidelně očkovaná, odčervená. Nechodí na procházky, takže na vodítku umí minimum. Ale věřím, že by se velmi rychle naučila. Je to mazlivec, co chce lidi. Hlídá minimálně, štěká za plotem, ale jakmile člověk vejde dovnitř, přinese bačkory."

PSI, KTEŘÍ POTRHALI ZVĚŘ V OBOŘE

Okolnosti a odůvodněnost střelby, kterou měl být jeden ze psů zraněn, jsou předmětem prověřování dubských policistů. (red)

Obora: zvěř vyskytující se v našich lesích
Obora ve Mstišově je častým cílem výletů rodin s dětmi. Mezi lidmi je velmi oblíbená. Na několika hektarech je k vidění mnoho druhů zvěře: jeleni, daňci, divoká prasata, lišky, kozy atd. Do obory si s sebou můžete vzít suchý chléb nebo krmení pro zvířata a zvířata sami krmit, když budete potichu, můžete se ke zvířatům dostat tak blízko, jak ve volné přírodě nemůžete. Je zde restaurace a možnost ubytování. K dispozici jsou různé atrakce pro děti, vstup je do obory dobrovolný. Otevřeno je od rána do večera. K oboře je možné se dostat autem, nebo autobusem, který staví přímo u obory.