Alespoň mírný celkový nárůst počtu obyvatel zaznamenaly pouze dva ze sedmi okresů kraje, a to Lounsko a Teplicko. U obou se ale nárůst pohyboval jen v řádu desítek lidí. Největší propad postihl Mostecko, kterému ubylo 434 obyvatel.

Obyvatel celé České republiky po loňském úbytku mírně přibylo. Pomohl tomu zejména příliv cizinců a také se narodilo více dětí, než kolik lidí zemřelo. V Ústeckém kraji je tomu ale naopak, zemřelo 6598 lidí a narodilo se 6246. Dobrou zprávou je, že narozených postupně přibývá a úmrtí ubývá. Oproti stejnému období loňského roku se za první až třetí čtvrtletí tohoto roku narodilo zhruba o dvě stovky dětí více, kdežto zemřelých bylo téměř o čtyři stovky méně.

Na poklesu počtu obyvatel kraje se také podílelo to, že se více lidí z regionu vystěhovalo, než se do něj přistěhovalo. Do kraje přišlo od ledna do září 5693 lidí, ale 6301 odešlo. Ubylo také potratů. Vzrostl počet uzavřených manželství, zároveň však i rozvodů.
Přes pokles počtu obyvatel je jich v Ústeckém kraji stále více než tomu bylo před deseti lety. Na konci roku 2004 měl kraj 821.589 lidí, v následujících pěti letech ale nastal rychlý růst a počet se dostal až na hranici 836.000, kterou si držel do roku 2011.

Na celkovém počtu obyvatel České republiky se Ústecký kraj podílel 7,8 procenta a je dlouhodobě pátým nejlidnatějším krajem ČR. Za první tři čtvrtletí se snížil počet obyvatel v sedmi krajích.