My jsme do Oseka dorazili v poledne a na bubnující kapky jsme zapomněli, jen co jsme otevřeli vstupní dveře. Malérečky pilně zdobily kraslice, košíkářce se pod hbitými prsty měnila změť prutů v další krásný košík a také paličkářka a řezbář se nenechali ničím vyrušit od práce. A do toho všeho se linula nádherná směs vůní bramborových placek s kopřivami, velikonoční nádivky zvané hlavička a moravských koláčků, které návštěvníci ochutnávali ještě horké hned z plechu. Neodolali jsme a potvrzuji, že všechno bylo opravdu vynikající.

Do hlavičky patří černé pivo

Vy, co jste v Oseku nebyli, máte šanci ještě tento víkend, kdy bude výstava nazvaná Tradice velikonoc přístupná pro veřejnost opět od 10 do 17 hodin. Recept na velikonoční nádivku si budete moci odnést domů, protože pracovníci Informačního a turistického centra Osek ji spolu s popisem velikonočních tradic a kuchyně připravili v tištěné podobě.

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA ZVANÁ HLAVIČKA
Podívejte se na nás videorecept ZDE
Budeme potřebovat:
20 dkg uzeného masa
20 dkg vepřového masa
20 dkg drůbežích jater
25 dkg rohlíků
25 dkg strouhanky
20 dkg slaniny
10 dkg sádla
3 dcl mléka
1 dcl černého piva
2 cibule
5 vajec
hrst petržele, pažitky, trocha muškátového oříšku, pepř, sůl, tuk na vymazání pekáče
Postup:
Maso uvaříme, na 1 cibuli a polovině sádla orestujeme játra, zalijeme pivem a podusíme.
Maso a slaninu rozkrájíme na kostičky, vložíme do mísy a přidáme játra s pivem, do druhé mísy vložíme rohlíky nakrájené na kostičky, přidáme strouhanku, zalijeme mlékem, necháme vsáknout a potom přidáme do mísy k masu.
V druhé polovině sádla a druhé cibuli orestujeme bylinky a přidáme do mísy k ostatním přísadám.
Na závěr přidáme osolená a opepřená vejce s trochou muškátového oříšku, směs promícháme, vložíme do vymazaného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.