Nejpřeplněnější věznicí v Ústeckém kraji jsou Bělušice u Mostu. Koncem loňského roku v ní bylo skoro o čtvrtinu víc vězňů, než je její kapacita. Naopak relativně nejlépe je na tom litoměřická vazební věznice. V té je zhruba 10 procent volných míst. Svou naplněnost ale nemůže ovlivnit žádná věznice.

„Nejsme jenom vazební věznice, ale také z naší věznice nastupují odsouzení k výkonu trestu. Proto počet vězňů závisí nejen na počtu vazebně stíhaných osob, ale také na momentálním počtu nově příchozích odsouzených do výkonu trestu. V podobné situaci jsou všechny vazební věznice," vysvětlil mluvčí a vedoucí oddělení výkonu vazby a trestu Jaroslav Kindl.

DALŠÍ ROZŠÍŘENÍ NENÍ MOŽNÉ

Problémy s přeplněností má i věznice v Teplicích. Zatímco v roce 2015 byla plná jen ze 79 procent, loni už převyšovala svou kapacitu o 4 procenta. Letos v lednu ji dokonce překročila o necelých 18 procent. Její další rozšiřování ale není možné.

„Budova se nachází v centru města a je obklopena soukromými pozemky a obytnými budovami. Nemá tedy možnost se dál prostorově rozšiřovat," zdůraznil vrchní komisař Michal Kruťa z teplické vazební věznice.

Její budova není historická, větší část věznice byla dostavěna zhruba před 18 lety. K nárazovému zvýšení stavu vězňů v teplické věznici dochází také při nástupu více lidí do výkonu trestu.

Lednová prezidentská amnestie Václava Klause v roce 2013 byla zoufalým pokusem jak ulehčit přeplněným věznicím. To se podařilo jen krátkodobě.

PERNÉ CHVILKY PO AMNESTII

Například v Bělušicích v únoru 2013 dosahovala obsazenost téměř 90 procent, ale ještě v poslední prosincový den 2012 byla věznice přeplněna na 118 procent ubytovací kapacity. Ještě markantnější byl vliv amnestie ve Všehrdech, kde počet vězňů klesl z 93 na 45 procent.

Po novoročním projevu prezidenta v lednu 2013 pro vězeňskou službu a soudy na severu Čech začal doslova hektický týden. Na propuštění z vězení čekalo 1 400 lidí. Okresní soudy ale musely projednat případy téměř dvou tisíc odsouzených. Amnestie měla pouze dočasný účinek. Do roka a do dne se polovina delikventů vrátila zpět za mříže.

Z hlediska Ústeckého kraje se amnestie z ledna 2013 nejcitelněji dotkla Mostecka. Nejen že se tam vraceli zpět domů amnestovaní, ale na Mostecko přicházeli i bývalí vězni z jiných částí republiky. Hlavně kvůli levnému ubytování.

Státní i městská policie kvůli tomu měla napilno. Na Mostecko přicházeli z vězení ve větší míře recidivisté, ze dne na den tak vzrostl počet krádeží.