"Celkem jsme během neděle vyjížděli devětkrát. Většina výjezdů byla do Teplic, kde jsme třeba pomáhali poté, co vítr shodil velkou anténu na střechu domu Na Valech. U nás v Proboštově jsme měli největší zásah hned ráno, kdy vítr poškodil část střechy na domě rodiny Mouchových," uvedl Ivo Seidl, velitel dobrovolných hasičů z Proboštova v pondělí ráno po sedmé hodině.

Hned poté se chopil motorové pily a začal likvidovat spadlý mohutný jehličnan u parkoviště za proboštovskou radnicí. Během neděle hasiči po celé republice zaznamenali více než sedm tisíc technických výjezdů, zatímco běžně mají takových výjezdů 150.

V Ústeckém kraji hasiči zajížděli k 578 událostem způsobeným větrnou smrští. V 380 případech to byly popadané stromy a větve na silnice, dráty vedení, železniční tratě, 196 výjezdů bylo na uvolněné plechy, střechy, billboardy a další materiál. Ve dvou případech hasiči odčerpávali vodu (sklep, laguna na silnici).

Zdroj: Pavel Ďurica

Hasiči na Teplicku také sečetli výjezdy. V souvislosti s nedělním orkánem jim lidé během dne nahlásili sedm desítek případů. Hasičské jednotky pomohly zlikvidovat čtyři desítky padlých stromů, které komplikovaly dopravu na silnicích nebo ohrožovali chodce v parcích.

Pomáhali odstranit uvolněné plechy na střechách. V Jeníkově večer likvidovali požár rozvodny elektrického proudu. V Teplicích na Masarykově ulici v neděli večer pomohli s transportem pacienta z těžko přístupných míst do sanitky.

Odstraňování následků vichřice a také sčítání škod tak bude stěžejním tématem pondělí. "Máme na starosti řez a kácení stromů a tak jsem už v neděli odpoledne vyrazila do terénu, abych věděla, co mě v pondělí čeká. Nebude toho opravdu málo málo a to jsme prošli jen Klíši," povídala Monika Králová z obvodu město v Ústí nad Labem.

Vedle spadlých stromů, bral vichr lidem také střechu nad hlavou. "Sousedovi arabské národnosti uletěla střecha z úplně nového domu a přistála uprostřed osetého pole naproti modlanské skládce," popsal starosta Srbic Milan Zyka.

Rekordní vítr zachytily měřící stanice na Cínovci. Místy to tam fičelo rychlostí 115 kilometrů za hodinu. „V Teplicích to bylo také silné, místy by nápor větru až 90 kilometrů za hodinu,“ dokládá sílu nedělního větru Radek Tomšů z meteorologické stanice v Ústí nad Labem. 

Následky větru museli v pondělí likvidovat také v Duchcově. Vyvrátil tam asi 15 stromů. „Pracovníci technických služeb města je uklidili. Na hřbitově stromy poničily dva pomníky. Větší škody nám ale vítr na městském majetku naštěstí neudělal,“ sdělil starosta Duchcova Zbyněk Šimbera.

Vítr zasáhl i do pořádání akcí. V Proboštově narychlo zrušili na pondělní večer naplánovaný lampionový průvod. "Z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek a odstraňování následků škod po nedělní vichřici jsme nuceni lampionový průvod zrušit. O náhradním termínu budeme včas informovat. Děkujeme za pochopení," vzkázala starostka obce Jana Čermáková.

Nejhorší situace byla na horách. „Po přechodu podzimní bouře Herwart zůstávají na mnoha místech turistických cest v okolí Bouřňáku polomy, přes něž je velmi obtížné přelézat nebo je překonávat s kolem. Upozorňujeme tedy případné návštěvníky Krušných hor, že v případě úrazu a potřeby případné pomoci, bude velice obtížné se do takových míst dostat,“ píší horští záchranáři z Bouřňáku na webových stránkách krušnohorské služby.

Vichřice zničila také střechu historických Žižkových kasáren v Terezíně.
Né, střechu ne. Vítr připravil kruté probuzení do nedělního rána

ČEZ evidoval po vichřici asi půl milionu domácností bez proudu. Do nedělního večera odstranil poruchy u 250 tisíc odběratelů. Během noci se podařilo odstranit další poruchy. "Počasí se umoudřilo a i díky tomu se nám daří poruchy opravovat, nové nepřibývají," uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová s tím, že v Ústeckém kraji je nejhorší situace na Děčínsku.

Energetici předpokládají, že opravy všech škod budou trvat ještě několik dnů. "Předpokládáme, že budeme během dne postupně kalamitní stav rušit tak, jak se nám bude dařit odstraňovat poruchy a připojovat odběratele zpět k distribuční soustavě," uvedla Holingerová s tím, že zatím trvá kalamitní stav v osmi krajích včetně Ústeckého.

Problémy na železnici přetrvávají v horských a podhorských oblastech Krušných hor a Libereckého kraje. Obnovení provozu České dráhy předpokládají během ranních nebo dopoledních hodin. Řekl to mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. 

V pondělí by měl vítr postupně slábnout. Na horách však i nadále hrozí prudké nárazy větru o rychlosti až 90 km/h. Ve výškách nad tisíc metrů bude celý den mrznout. I nadále se mohou vytvářet sněhové jazyky.

Silný nápor větru nevydržel pravoslavný kostel v Mostě, který byl ráno v troskách. Naštěstí se v době zřícení v areálu kostela nikdo nenacházel, takže nedošlo ke zraněním.
FOTO: V Mostě se zřítil během vichřice pravoslavný kostel