Do střediska v Klínech na Mostecku dorazila o víkendu asi tisícovka lyžařů. "Teď prší, takže kvalita sjezdovek se bude zhoršovat. Ale budeme jezdit, dokud to půjde," řekl ČTK Josef Dlouhý z tamního skiareálu. Na Štědrý den se vleky a lanovka zastaví už ve 14:00.
Lyžovat se v pondělí bude i na Bouřňáku u Teplic, ale jen do 13:00. Sjezdovky tam jsou umrzlé, leží na nich asi 40 centimetrů sněhu. Upravené jsou i běžecké okruhy v okolí i krušnohorská magistrála. "Lyžovalo několik stovek lidí. V neděli byla návštěvnost lepší, v sobotu od rána padal mrznoucí déšť," řekl ČTK ředitel SportCentra Bouřňák Tomáš Tvrdík. Podle něj sjezdovky několikadenní oblevu, kterou předpovídají meteorologové, zvládnou.

Velmi málo lidí využilo o víkendu k lyžování areál v Jiřetíně pod Jedlovou. Lyžařské středisko je odkázané jen na přírodní sníh, kterého na svazích leží kolem 20 centimetrů. "V sobotu lyžovalo asi 20 lidí, v neděli asi 30. I z toho důvodu na Štědrý den neotevřeme, navíc má pršet," řekl František Mašek ze sportovního areálu Jedlová.
Husté sněžení se v neděli odpoledne změnilo na déšť také na Ústecku, kde se lyžuje ve středisku Zadní Telnice. V pondělí se i tam ale lyžovat bude, vleky se zastaví ve 14:00. O dalších vánočních svátcích budou jezdit podle běžné provozní doby do 16:00.
Mimo provoz budou na Štědrý den areály v Českém Jiřetíně na Mostecku a Jedlové na Děčínsku, znovu se rozjedou na první svátek vánoční. Už v neděli se přestalo lyžovat na Alšovce u Měděnce na Chomutovsku. "Na Měděnci prší jako v létě. Dle předpovědi se má přes týden ještě oteplit, a tak nám nezbývá než vyčkat, až se počasí umoudří," informovali provozovatelé areálu návštěvníky na webových stránkách.

Předpovědi meteorologů lyžařům v Ústeckém kraji příliš nepřejí. V pondělí mohou teploty na horách vystoupat až k 10 stupňům Celsia, vysoko nad bodem mrazu se mají pohybovat i po oba vánoční svátky. V úterý a ve středu se může místy vyskytovat déšť, nad 900 metrů nad mořem sněžení.(čtk)