Lázně Teplice v Čechách jsou si vědomé toho, že termální voda je to nejdůležitější, co lázeňské hosty do Teplic láká a proto ji chtějí ještě víc zpřístupnit nejen jim, ale i veřejnosti. Už před rokem proto přišly s plánem postavit venkovní termální koupaliště s velkým bazénem s kaskádami, tryskami a vířičemi. „Hledáme nové možnosti, jak nabídnout něco, co ostatní lázně nemají, něco, proč by lidé jezdili právě do Teplic. Pro inspiraci jsem se byl podívat ve švýcarských a italských lázních, kde jsou venkovní bazény velmi populární. Jsem přesvědčený o tom, že by koupaliště s celoročním provozem, kde by se lidé mohli i v zimě koupat v teplé termální vodě a sledovat přitom jak chumelí, byl jeden z nejatraktivnějších zážitků, který bychom mohli Tepličanům i našim lázeňským hostům nabídnout," nastínil plány generální ředitel společnosti Lázně Teplice v Čechách Radek Popovič.

Kde by mělo být termální koupaliště umístěné?

Chtěli bychom ho vybudovat na jihovýchodní straně Lázeňského domu Beethoven. Pod prostranstvím se sochou Wolfganga Amadea Mozarta, kde lázeňské budovy svírají pravý úhel.

Máte už konkrétní představu, jak by koupaliště vypadalo?

Ano, od okolí by měl být bazén oddělen zelení a skleněným plotem tak, aby bazén citlivě zapadl do okolní zástavby z 19. století. Nechali jsme zpracovat vizualizaci ve studiu jedné z nejuznávanějších českých architektek Barbory Škorpilové, se kterou jsme spolupracovali už při rekonstrukci restaurace Beethoven. Počítáme s tím, že by se v bazénu míchala horká a studená voda v různém poměru a každý by mohl být části, kde by mu byla teplota vody nejpříjemnější.

Kdy se od plánů přejde k realizaci?

Kdyby to záleželo jen na nás, mohli bychom začít hned. Problém je v tom, že lázním patří jen část pozemků, zbylou část nám zatím město neprodalo.

A kdy vám město pozemek na výstavbu koupaliště prodá?Perličky, brouzdaliště, gejzíry, brody, masážní lehátka a všude kolem zeleň, tak by mohlo termální koupaliště vypadat.

Žádost o koupi pozemku jsme na město poslali v prosinci loňského roku. I přes několikeré urgence jsme se zatím nedočkali jasné odpovědi, zda ano či ne a případně za jakých podmínek. Až v okamžiku, kdy bude pozemek náš, budeme moct začít oficiálně jednat s památkáři o tom, jaké náležitosti musí bazén splňovat, aby nenarušil ráz okolní zástavby.

Výstavba venkovního termálního koupaliště nebude jistě levná záležitost…

Půjde o desítky milionů, ale jsme připraveni vzít si na výstavbu úvěr v bance, protože jde o důležitou součást strategie budoucího rozvoje lázní. Věřím proto, že se od města dočkáme souhlasu s možností odkupu pozemku a budeme se moci pustit do stavby co nejdřív. Byl by to pro nás ten nejvítanější vánoční dárek.