Pětice dospělých chlapů, z nichž někteří sjíždějí Vltavu každoročně, se i přes povodňový stav rozhodla pokořit vody Vltavy. Posíleni alkoholem si dodali kuráž a rozhodli se sjet na raftu velmi nebezpečný jez u Herbertova Na Českokrumlovsku. Tím se naplnil jejich osud.

Páteční Českokrumlovský deník napsal

Přestože pětici chlapů varovali před nástupem do člunu jak policisté z Lipna nnad Vltavou, kteří na březích hlídkovali, tak místní obyvatelé. Parta ale neuposlechla varování a do člunu nasedla s tím, že jez pokoří. Výsledkem je mrtvý Slaňák, další muž z Teplicka a třetí v ohrožení života v péči lékařů.

Jejich jízda skončila kolem poledne na jezu u Herbertova. Dva muži středního věku ji nepřežili. „Vodáky jsme ve Vyšším Brodě důrazně varovali, ale většina z nich bohužel byla opilá. Jednoho jsme dokonce později našli ještě s pivem v ruce," informoval přímo na místě policejní mluvčí Milan Bajcura se slovy, že úsek u Herbertova je velice nebezpečný.

„Vodáci by neměli nejméně dva až tři týdny Vltavu jezdit, protože ještě budou upouštět Lipno. Takové množství vody by nezvládli ani šampioni Hilgertová a Hradílek," dodal.

Na místě neštěstí ještě nebyla známa totožnost utonulých. „Tři přeživší byli ve velmi špatném psychickém stavu. Byla jim poskytnuta posttraumatická péče. Zjišťujeme, co se vlastně stalo," řekl Milan Bajcura v pátek zhruba v půl třetí odpoledne. „Nevíme ani, jestli to jsou Češi nebo cizinci."

Záchranná akce trvala zhruba půl hodiny. Na místě zasahovalo na 20 hasičů, kolem deseti policistů a záchranáři. První tělo bylo nalezeno pod jezem v Herbertově. Druhé odplavalo ještě o několik stovek metrů dál.

Milan Bajcura zmínil, že jak policisté, tak hasiči nemají žádné páky, jak jízdu po nebezpečné Vltavě vodákům zakázat. „Celkově bych rád zdůraznil, aby si lidé dávali pozor a zbytečně se k řece nepřibližovali, protože je stále rozbouřená," upozorňoval už ve čtvrtek ředitel krumlovských hasičů Pavel Rožboud.

Záchranné akci přes silnici přihlížel Petr Bílek z Českých Budějovic. Nechápal, kde vodáci vzali kuráž na jez vyrazit. „Co jsem jel kolem řeky, tak jsem nikoho na vodě neviděl, takže jsem si říkal, že lidé mají rozum. A pak taková rána, je mi to líto," zakroutil hlavou.

Autor: Kateřina Husárová, Václav Votruba, Pavel Kroupa