Výběr favorita netajil. „Dám to Bartošovým Pirátům,“ prohodil volební „panic“. Na chodníku botou zašlápl vykouřenou cigaretu a s obálkou v ruce vcházel do dveří k volbám.

Na Teplicku bylo pro voliče otevřeno 131 volebních místností. V menších obcích si museli v pátek odpoledne k urnám vystát frontu. Třeba v Bystřanech prvotní nápor lidí po 14. hodině vytvořil hada po chodbách až na chodník před obecní úřad. Některé příchozí štrůdl voličů s obálkami v ruce odradil. „Tak tohle nedám, zkusím to zítra. Jedeme ještě nakoupit a stát tady hodinu fakt nechci,“ lamentovala žena ve středním věku. „Člověk se rozhodne, že půjde k volbám a měl by na to stát frontu jako za komunistů na banány. To ne, jedeme,“ vyřkla směrem k manželovi. Společně nasedli do auta a odjeli.

Obě komise v Bystřanech měly v pátek dobrou náladu. Pro takzvaná hluchá místa, kdy budou volební místnosti bez voličů, měla partička usměvavých žen v zasedačce v prvním patře připravené papírové archy na hru Země, město, zvíře, věc. To, že jsou slabší a pernější hodiny u voleb, na tom se shodli předsedové dalších komisí. Nejsilnější byl podle nich právě páteční začátek. Lidé chodili ale i v sobotu ráno. Třeba v Teplicích a Bílině, kde jsme se byli podívat. Volby monitorovala policie. Páteční den byl v poklidu. Volby skončí v sobotu ve 14 hodin. Pak zasednou komise k vysypaným urnám a začnou sčítat hlasy.

Volby v Bystřanech. Pátek 8. října 2021
FOTO: V Bystřanech stáli po otevření místností voliči frontu až před úřad

Už v pátek odpoledne dostali možnost odvolit odsouzení a obvinění v teplické vazební věznici. Podle mluvčího zařízení Davida Kočiše z celkového stavu 131 odsouzených a obviněných projevilo zájem volit 74 lidí. „Volilo se přímo ve věznici. V místnosti, kterou odsouzení používají pro videohovory,“ informoval. Vlastní proces hlasování je ve věznici zdlouhavější, než v klasické volební místnosti. Vězni chodí po jednom, nahlásí jméno, na základě čehož pracovníci věznice vydají komisi ze zalepené obálky se jménem doklady. Teprve poté, pokud vše souhlasí s nahlášeným seznamem, dostávají vězni obálku a mohou odvolit. Doklady dotyčných poté opět končí v zalepené obálce a úschovně a vězni se vrací zpět do cel.

Kromě tradičních místností ve školách, kulturních zařízeních a nebo na úřadech na Teplicku byla vybrána i nevšední místa. Třeba v dubském Mstišově to byla hasičská zbrojnice, podobně v Sobědruhách. Úplně domácí prostředí poskytli v Hudcově, kde se už řadu let volí v přízemí rodinného domu na náměstí. V Žalanech urnu umístili doprostřed obecní knihovny.