Opravu potřebovala věž poté, co se loni po zimě důsledkem negativního působení vody a mrazů část kamení sesunula k zemi. „Původně jsme mysleli, že to stihneme ještě v loňském roce. Ale dlouho jsme čekali na závazné stanovisko památkářů, takže se to zdrželo. Práce skončily letos,“ uvedl starosta Krupky Zdeněk Matouš. Práce vyšly na přibližně milion korun, zaplatilo je v rámci rozpočtu město.

Protože hrozil další sesuv kamení, byla „vykouslá“ věž celou minulou letní sezonu nepřístupná. S ohledem na bezpečnostní riziko byl také omezen pohyb osob kolem ní, a to především při prohlídkách hradu, které přes letní sezonu zajišťují brigádně mladí průvodci z řad studentů. „Nyní už prohlídky fungují opět bez omezení. Včetně vyhlídkové věže. Další prostor pro rozhled po krajině nabízí přilehlá terasa,“ poznamenal Matouš.

Vychází nový týdeník!
Nový Týdeník Směr: O historii tramvajové dopravy či chmelové sklizni

Samotný hrad patří do majetku města. Je nemovitou kulturní památkou a nachází se v městské památkové zóně Krupka. Z tohoto důvodu obnova věže probíhala pod dohledem pracovníků Národního památkového ústavu. Ti také mluvili do toho, jak se zborcená zeď opraví. „Museli jsme respektovat doporučené materiály pro stavbu. Použili jsme původní kamení, které jsme vyskládali zpět do zdi a zpevnili,“ říkal na jaře parťák zedníků, kteří věž opravovali.

Opravu věže, která je součástí historické památky ve městě, lidé z Krupky kvitují. Zvláště nyní, kdy je město zapsané na seznamu UNESCO. Matyáš Terč v této souvislosti v rámci diskuze na Facebooku poznamenal, že by se na hrad nemělo vůbec jezdit autem, protože otřesy od těžkých vozidel ničí hradby. „Pak nám dolů na zahradu nemají padat ty kameny. Ty hradby tam opravte,“ reagoval na informaci, že je dominantní věž hradu opět opravená.

Hadí lázně v Teplicích už řadu let chátrají.
Ministr Staněk zřejmě pomohl Hadím lázním k zemi, vyvolal negativní reakce

Tajemník Krupky František Růžička už v minulosti Deníku řekl, že hradby jsou pro město dlouhodobým plánem na opravu. „Děláme to postupně, podle dostupnosti financí. Snažíme se využívat i dotace. Rozhodně se snažíme hrad udržovat v dobrém stavu,“ informoval Růžička. Průběžně na hradě probíhají také archeologické práce.

NĚKOLIK DOBÝVÁNÍ

Hrad byl založen na počátku 14. století pravděpodobně králem Václavem II. V písemných pramenech je poprvé zmiňován až roku 1330, kdy ho od krále Jana Lucemburského získal Těma z Koldic. Jeho rodu hrad s krátkými přestávkami patřil až do roku 1504. Během husitských válek stáli Koldicové na katolické straně a hrad byl několikrát dobýván.

V současné době patří památka městu Krupka a je jednou ze zastávek přeshraniční naučné stezky. Funguje tam rovněž restaurace a penzion.

Autobusová doprava Ústeckého kraje. Ilustrační foto
Nejistota kolem nákupu nových autobusů trvá, kraj se brání žalobou