„Na zprávu se mi zatím nikdo zpátky neozval. Tak jsem na uvedené číslo zavolala, ale nikdo to nebral. Zato když jsem si pak zkontrolovala účet za telefon, zjistila jsem, že mi z kreditu zmizelo 100 korun,“ vylíčila žena. Dodala, že se svěřila známým a zjistila, že není sama, kdo naletěl. Zajímavé podle ní je, že vesměs šlo o důchodce.

Je to podvod?

Mluvčí ústecké policie Šárka Poláčková uvedla, že policisté na Ústecku se v současnosti žádným takovým případem nezabývají. „Víme jen, že se něco takového čas od času objevuje,“ uvedla.

Řekla, že může jít o podvod, ale nemusí. Jen podle ceny za esemesku to podle ní nelze posoudit, ta může být různá, ale lidé by na ni měli být upozorněni. „V každém případě při odpovídání na tento typ zpráv je třeba být opatrný, zvážit, zda je nabídka reálná, a případně se předem poradit s někým zkušenějším,“ radí Poláčková.

S podezřením, že něco nebude v pořádku, se na redakci obrátila i další Ústečanka Marta Vávrová. Ta zase měla pro získání výhry, dvou nocí na zámku a dvou večeří, aktivovat přiložený kód jeho zasláním na zadané telefonní číslo. Neudělala to, měla strach. Už jednou totiž takto o peníze přišla.

Nenaleťte!

Na poskytnutém telefonním čísle se ovšem nikdo nehlásil. Ale na webové stránce kdo.volal.net jsme zjistili, že z něj byla kontaktována celá řada „výherců“. Jen za poslední dva měsíce se jich tady se stejnou zkušeností svěřilo 44.

Většina nereagovala nijak. Jeden z nich ale kód odeslal a dozvěděl se, že „výhra“ spočívá v tom, že dvě večeře a dvě noci na zámku by jej a jeho partnerku přišly „jen“ na 4 480 korun. Následně zjistil, že na stejném zámku si lze objednat čtyřdenní pobyt s polopenzí pro dvě osoby za 3 990 korun. „Takže nekalý obchodní trik, ne-li podvod,“ konstatoval s tím, že zvažuje žalobu.

Většina diskutujících se domnívala, že jejich data zneužil telefonní operátor. Také Marta Vávrová neví, kde by k těm jejím kdo mohl přijít. Ale operátor, na kterého se obrátila, prý promptně reagoval. „Řekli, že to zablokovali a ujistili mě, že už mi nic takového nepřijde,“ dodala Ústečanka.