Kostel slouží nejen samotnému sboru, ale konají se tam i různé kulturní akce a přednášky. Prostředí už ale naráželo na své limity. „Při posledním koncertu hráli hudebníci tak zapáleně, že měli nástroje plné omítky,“ zdůvodnil potřebu oprav Martin Bánoci.

Nosit saka do čistírny už hudebníci nebudou muset. Kýženou částku 150 tisíc korun se podařilo vybrat z darů dvou stovek donátorů. O kampani na HitHitu se přitom rozhodlo téměř ze dne na den. "Nejprve jsem měl jen nápad, který jsem přednesl na staršovstvu (rada starších - pozn. red.). Osm lidí z deseti ani nevědělo co je HitHit, takže to začalo vysvětlováním, co všechno by veřejná sbírka obnášela," popisuje průběh Bánoci.

Něco jiného je nápad a něco jiného je jeho realizace. "Zpětně vidím, že je dobré se pečlivě věnovat přípravě a vše krok za krokem promyslet. My jsme kampaň připravili dost narychlo," připouští. Za pouhý měsíc vytvořil sbor profil, odměny, strategii a spustil i samotnou sbírku. A proč zrovna crowdfundingová kampaň, kterou by u církevní organizace asi čekal jen málokdo? "Proč ne, proč to nezkusit," směje se farář.

DVĚ STĚ TANEČNÍKŮ PROPOTILO TRIKA PŘI ZUMBĚ
Z archivu Deníku: Dvě stě tanečníků v Teplicích propotilo trika na zumbě

"Zkušenosti člověka obohacují a posouvají dopředu. Na začátku kampaně jsme netušili, zda uspějeme. I kdyby nám to nevyšlo, zůstane nám zkušenost, jenže kdybychom to nezkusili, tak nemáme nic," doplňuje hlava sboru.

Každý z donátorů měl podle výše svého příspěvku možnost vybrat si odměnu. Ty nabízely především něco dobrého na zub vytvořeného vřelou rukou. "Největší zájem byl o domácí sádlo a okurky, které jsou od mých rodičů z východního Slovenska. Postupně jsem je připravoval na to, že toho budu potřebovat opravdu hodně, a táta se chytal za hlavu," usmívá se Bánoci. Dále si hodně lidí koupilo masáž, jízdu na koni, kremrole a plně vyprodaná byla nabídka setu domácích šunkových chlebíčků nebo pivo s farářem. Mezi odměnami bylo třeba také sušené ovoce nebo darovaný hnůj.

"Odměna, která mě nejvíc překvapila, je dar 25 tisíc korun od člověka z Podkrkonoší, který má na teplický sbor osobní vazbu," prozrazuje farář.

Fitness. Ilustrační foto.
Fitka na Teplicku jsou před krachem, situace se zlepší nejdřív po Vánocích

Výmalba by měla být začátkem rozsáhlejší rekonstrukce. Funkcionalistická stavba, která v Teplicích slouží farníkům od roku 1949, si toho vyžádá víc. „Čeká nás výmalba dalších sborových prostor a peníze, které máme navíc, k tomu budou použité," vyjmenovává Martin Bánoci. Omítky kostela jsou totiž pořád původní, musí se oškrábat a plně obnovit. Proto tak vysoká cena. Kostel by měl být centrem kulturního dění. „Chtěli bychom vytvořit příjemný a inspirativní prostor pro konání kulturních akcí v Teplicích, do kterého se budou všichni rádi vracet. Je pro nás důležité, aby se prostory kostela co nejvíce otevřely veřejnosti a mohli jsme přispět k rozvoji kultury v regionu,“ dodává.

Virtuální solidarita v Teplicích kvete

Tepličtí bývají v rámci crowfundingových kampaní štědří. Více než tři sta tisíc korun od nich získali i skauti na stavbu nové klubovny. Pomáhali také v první vlně koronaviru, když o přežití bojovali známé podniky ve městě. Lidé si pochvalují především transparentnost. „Takové sbírce věřím, přijde mi hodně organizovaná a ani na chvíli mě nenapadlo, že by peníze šli někam jinam,“ pochvaluje si Milan Kožený. „Odměny taky nejsou k zahození, je to vlastně nákup. Nejen charita,“ dodává Tepličan.