„Veškeré transakce v rámci systému od pondělí už fungují. Ale bohužel běží celý systém pomalu," řekl včera dopoledne v rozhovoru pro Teplický deník Pavel Válek z odboru správních činností v budově magistrátu naproti domu kultury, kde najdete registr vozidel.

„Není to ale o tom, že by počítače pracovaly pomalu nebo že by to naši úředníci neuměli. Vše je teď v systému zdlouhavé. Zbytečné hledání a doplňování dat, klikání navíc a podobně… Klienta u přepážky vyřizujeme třeba i šestatřicet minut. Dřív jsme to zvládali za běžného stavu za pět až devět minut.

Největší fronta se tvoří vždy ráno, než se registr otevře. Lidé stojí na pořadová čísla ještě před zahájením úřední doby. V atriu pak už takový nával není, neboť někteří čekají venku před úřadem, jiní jdou třeba na hodinu do města. To má ale své riziko v tom, že pak může přijít na řadu jejich pořadové číslo a oni u přepážky nebudou. A celou „frontu" si musejí vystát znova. S největší pravděpodobností až další den.

Hlavním důvodem pomalejšího chodu registru vozidel je nejednotnost zápisu databází starého systému. Přesně takto to uvádí stránky ministerstva dopravy. „V praxi to pak znamená, že zapsaná data neodpovídají stejnému zápisu v centrálním registru, protože byla v minulosti uváděna na každém jednotlivém pracovišti jiným způsobem," uvádí tiskové sdělení ministra, který osobně navštívil některé úřady v republice.

Žádná data se tedy neztrácejí, jen je nutné je fyzicky přepsat.

"Pokud v databázi nejsou správně zařazeny jednotlivé položky, tak je program hlásí jako chybné. V takovém případě je nutné je znovu zadat. To je samozřejmě nevýhoda centralizace, ke které jsme však museli přistoupit, i kvůli Evropské unii," vysvětluje ministr dopravy Pavel Dobeš.

Potíže s registrem pocítili i výrobci osobních aut. Část jejich zákazníků se totiž mohla rozhodnout nákup nového vozu odložit.

„Omezení dopadají i na prodej ojetých vozů, zejména se to týká našich referentských vozů, které nemůžeme odhlásit, a tudíž prodat zákazníkům," řekla při nefunkčnosti systému pro ČTK třeba mluvčí zastoupení Peugeotu Radka Matthey.

Chod systému nevázne jen v Teplicích. „Mluvil jsem s kolegy z Děčína a Litoměřic. I například tam si stěžují na zdlouhavost," uvedl Válek.

Ministerstvo dopravy sice řidiče prostřednictvím médií každý den ujišťuje, že už nový registr vozidel určitě ke spokojenosti zprovozní, na přepážkách jednotlivých úřadů se ale fronty nekrátí. Potíže přetrvávají.

Menší fronty pak můžete čekat v menších městech, kde o přepážku evidence vozidel není denně až takový zájem. V Bílině včera půl hodinu po poledni čekala na vyřízení pouze jedna paní. Zájem je ale prý nárazový.(pem)