Listopad bude v Teplicích ve znamení oslav 30. výročí sametové revoluce. V severočeském městě to tehdy vše začalo. Byla to skupina studentů zdejších středních škol, která v roce 1989 veřejnými protesty proti znečištěnému ovzduší rozpoutala změnu života v teplickém okrese. Vysokoškolští kolegové v Praze si pak z aktivit v Teplicích vzali příklad a velkými demonstracemi v ulicích hlavního města dali podnět k odstoupení republikových vládnoucích činitelů.

„Dodnes na ty slavné dny vzpomínám. Byla to pro nás doba první svobody. Měli jsme partu mladých revolucionářů,“ usmívá se dnes při vzpomínkách na protesty Pavel Folget z Teplic, který tehdy chodil na ekonomickou školu.

V říjnu 1989 se velká část severních Čech probudila do mlhy. Setrvalá inverze, tlačená tehdejším průmyslovým charakterem regionu, pohlcovala zdejší města až do listopadu. Cesta k teplickým demonstracím, kterých se účastnilo na tisíc lidí, začala poměrně nevinně, když se v ulicích lázeňského města začaly objevovat plakáty vyzývající občany k účasti na happeningu na tehdejším náměstí Zdeňka Nejedlého. Iniciátory této akce byli šestnáctiletý učeň Zbyšek Jindra přezdívaný Oněgin a jeho kamarádi Jindřich Uhlíř a David Krčmář.

Ilustrační foto.
Jan dostal na frak, jménům mezi dívkami vévodí Eliška

Demonstrace měly za cíl přinutit představitele místního národního výboru k debatě o nalezení konstruktivního řešení celé situace, což se nakonec protestujícím podařilo. Heslo „Chceme čistý vzduch“ tak předznamenalo pád komunistického režimu, ke kterému mělo dojít o necelých 14 dní později. A to i navzdory tomu, že události v Teplicích měly být čistě ekologického charakteru.

Teplice se do této doby vrátí ve vzpomínkách na řadě akcí, které jsou připravené na nadcházející dny. Třeba ve středu 6. listopadu bude v Regionálním muzeu pořad nazvaný 30 let po Sametu aneb jak to vidí Kroupovi. Pořádá ho teplický patriot Jiří Dušek.

„Budeme debatovat o tom, jak to tehdy vypadalo, co se dělo a co to přineslo. Bude to beseda s otcem a synem Kroupovými. Otec Daniel Kroupa je disident, chartista, významný polistopadový politik a pedagog na UJEP v Ústí. Syn Mikuláš je duší organizací Post Bellum a Paměť národa,“ přiblížil akci Jiří Dušek.

Významnou událostí, která připomene 30 let od první ekologické demonstrace v Teplicích, bude 11. listopadu v teplickém divadle Koncert pro všechny slušný lidi. Událost je inspirována stejnojmenným koncertem v prosinci 1989 v Praze. „Náš koncert bude ohlédnutím za těmito slavnými hektickými dny. Písně Karla Kryla, které poznamenaly naše dětství a dospívání, zazpívají podle vlastního výběru a v osobitých aranžích amatérští i profesionální hudebníci a hudební pedagogové, děti a studenti z Teplic a okolí,“ naznačuje Eva Stieberová– Pecková z produkce DK Teplice. Pozvání přijal také Vladimír Kořen, novinář, moderátor, starosta Říčan a v roce 1989 student teplického gymnázia.

Ilustrační snímek. Hřbitov
Na obecním hřbitově zaplatíte za místo méně než třeba v Teplicích

K událostem před 30 lety vznikla nová kniha. Jejím editorům, teplickým grafickým designérům Martinu Fuksovi a Martinu Poncovi, se podařilo dát dohromady rozsáhlý soubor fotografií, za kterými se vypravili nejen do archivů v Teplicích a v Praze, ale i do domovů pamětníků. Křest proběhne v rámci akce Před Sametem, která se pokusí 15. listopadu v industriálním prostoru Candy Bar na Masarykově ulici přiblížit listopadové události ve městě zejména mladším generacím.

V neděli 17. listopadu bude po celé odpoledne žít náměstí Svobody. Každou hodinu se chystají projekce k výročí. Znít budou zvony a také přiletí andělé.