Na Zámeckém náměstí se objevila pojízdná ukradená vzducholoď a přistál i balón, řízený mořeplavcem na chůdách. Po vernisáži výstavy v jízdárně teplického zámku, věnované režisérovi Karlovi Zemanovi, se už všichni těšili na večer v divadle, kdy slavnostním zahájením festival oficiálně začal.

Teplice se staly hostitelem AniFestu na pět dní, během nichž festivaloví návštěvníci shlédli přes 500 filmů a 33 celovečerních snímků. Leitmotivem festivalu bylo 100. výročí režiséra Karla Zemana. Na spolupráci se slavným otcem v Teplicích zavzpomínala jeho dcera, čestná prezidentka festivalu, filmařka, animátorka, autorka a ilustrátorka Ludmila Zemanová. Se svým otcem spolupracovala na několika jeho nejslavnějších filmech, jako byly např. Pohádky tisíce a jedné noci nebo Čarodějův učeň.

Od roku 1984 se jejím domovem stala Kanada. Festival hostil řadu významných osobností, mezi nimiž nechyběl slavný italský animátor Bruno Bozzetto, mistr animovaného triku Jakub Pistecký, držitelka Oskara Joan Gratzová nebo německá animátorka Barbel Neubauer. Festival nebyl událostí roku jen pro fanoušky animace. Děti i jejich rodiče si užívali výuku animace, malování na oživlé krabice nebo divadelní a filmové pohádky, hudební fanoušci zase ocenili koncerty.

Znak města z recyklovatelných materiálů na Základní škole v Dubí 2, 2010.
Z archivu Deníku: Podívejte se, čím se Teplicko zapsalo do Knihy rekordů