„Bývalý vojenský areál je v současné době v soukromém vlastnictví, v dobrém stavu a částečně je využíván pro zajištění sociálních služeb. V provozu je jeden třípodlažní ubytovací objekt s 24 byty a část další budovy se zrekonstruovanou kuchyní, výdejnou jídel a jídelnou. Areál tvoří tedy zděné ubytovací objekty, haly, sklady, dílny, přístavky, ale i garáže s možností parkování i větších tranzitních vozidel," je mimo jiné uvedeno v inzerátu.

Současný vlastník získal areál od Ministerstva vnitra za necelých osm milionů korun. Původně chtěl stát zhruba 50 milionů korun. V areálu nyní sídlí domov se zvláštním režimem, který provozuje občanské sdružení Soltán a nabízí sociální služby pro osoby postižené duševními chorobami, Alzheimerovou chorobou či stařeckou demencí.

O inzerátu vědí například v Hrobčicích. Radost z něho nemají. Už dříve podepisovalo několik stovek občanů petici, ve které stálo: „na základě dostupných informací je záměrem nového majitele v areálu bývalého azylového zařízení trvale umístit stovky sociálně slabých, problémových a obtížně přizpůsobivých občanů s cílem uvolnit byty, které užívají v lukrativnějších lokalitách Ústeckého kraje." „Pokud by došlo k prodeji a měli by se tam nastěhovat i nepřizpůsobiví občané, tak by se nám to samozřejmě nelíbilo," řekla starostka Hrobčic Jana Syslová.

Do areálu, kde jsou čtyři velké domy a řada menších, se začátkem jara nastěhovali noví obyvatelé. Je jich tam 47. V budoucnu by tam mělo být až 80 nemocných.

„O inzerátu víme. Není pravdou, že se prodává celý areál. Některé budovy a prostory, které nejsou klienty využívané jsou k dispozici. Spíše preferujeme pronájem budov a užitkových prostor než jejich prodej," řekl zástupce občanského sdružení Soltán Karel Müller. Ten přišel do Újezdu z Chomutova, kde vedl nemocnici.

Uprchlický tábor byl otevřen roku 1990 v areálu bývalých kasáren, které využívala Československá lidová armáda a pak Rudá armáda. Bývalo zde až 800 běženců z Čečenska, Gruzie a mnoha dalších zemí. V roce 2006 byla činnost střediska ukončena, v říjnu 2007 bylo prohlášeno za nepotřebné.

V lednu 2010 pak po zdlouhavém výběrovém řízení prodal stát celý areál. Nový vlastník si vzal na nemovitost úvěr. Podle našich informací za něj zaplatil zhruba osm milionů korun.

Bývalý vojenský areál je zase k mání

Jak láká inzerát na budoucí majitele: Celková zastavěná plocha a nádvoří činí 11394 m2, obytná plocha činí 4455 m2, areál je přístupný ze silnice III. třídy, nejbližší větší obec Hrobčice je ve vzdálenosti 7 km, celý areál je oplocený, u vjezdu je funkční vrátnice.

Cena: 29 milionů