Odborníci na počasí hledají nové místo pro umístění automatické meteorologické stanice v Teplicích. Zatím neúspěšně, a to i přesto, že pozorovatelé počasí dostanou za naměřené hodnoty finanční odměnu.

Problémy jsou dva: za prvé je potřeba pozemek o rozměrech zhruba 10x10 metrů bez vyšších překážek v okolí, jako jsou vysoké stromy a budovy, za druhé se nikomu zřejmě nechce každé ráno měřit sníh či spadlé dešťové srážky.

„Pro umístění je potřeba, aby se stanice nacházela přímo v Teplicích a mohlo se tak pokračovat ve více než stoletém pozorování. Pozemek je potřeba mít oplocený s možností připojení k elektrice. Nevhodná jsou místa uvnitř bloků budov a u vysokých domů nebo v lokalitě s větší výškou a hustotou stromů,“ vysvětluje amatérský meteorolog Roman Havlíček, který spolupracuje Českým hydrometeorologickým ústavem.

Likvidace vyvrácených a polámaných stromů v Teplicích.
Vichřice se uklidnila. Nastal čas odklízení následků a sčítání škod

Nyní je stanice v severovýchodní části Teplic. Ale místo už není pro objektivní měření vyhovující. „Vzhledem k úpravám v okolí stanice přestává být pozemek pro pozorování vhodný,“ dodal Havlíček.

Meteorologové proto nyní hledají novou lokalitu i s pozorovatelem. Řada měření sice probíhá automaticky, některé jevy však musí zaznamenávat člověk.

„V zimě je to v 7 hodin ráno měření nově spadlého sněhu a celkové sněhové pokrývky, jinak je to například délka a průběh srážek nebo délka trvání mlhy a dohlednost,“ uvedl Havlíček.

Práce pozorovatele je nejvhodnější pro čerstvé důchodce nebo pracující, kteří vykonávají činnost z domova. Za prováděné pozorování a pronájem pozemku pak náleží odměna zhruba 20 tisíc korun ročně. Zájemci se mohou obracet telefonicky či e-mailem přímo na ČHMÚ Ústí nad Labem.

„Je důležité, aby stanice mohla být na jednom místě co nejdéle, minimálně 10 let. Cílem jsou homogenní pozorování,“ doplnil Havlíček.

Vichřice zničila také střechu historických Žižkových kasáren v Terezíně.
Né, střechu ne. Vítr připravil kruté probuzení do nedělního rána