„V souvislosti s prověřováním podmínek, za jakých byla poskytována péče a ubytování klientům zařízení v Červeném Újezdu a dále s hospodařením tohoto zařízení a finančními toky, které s ubytováním a péčí o klienty souvisely, zahájil policejní komisař trestní stíhání dvou osob, které jsou podezřelé ze spáchání přečinu neoprávněného podnikání. Další muž a žena jsou podezřelí ze spáchání stejného přečinu, usnesení o zahájení trestního stíhání jim však zatím nebylo doručeno," řekl teplický policejní mluvčí Daniel Vítek a dodal: „Vyšetřování kauzy i nadále pokračuje a nevylučujeme případné trestní stíhání osob, které se na provozu zařízení podílely, z dalších trestných činů."

Zásah policie v bývalém utečeneckém areálu v Červeném Újezdu se uskutečnil v dubnu před dvěma lety. Od té doby se v ubytovně vystřídalo několik desítek klientů většinou sociálně slabých a i duševně nemocných. To, že tam podmínky nejsou zcela ideální na to dlouhodobě, upozorňovali starostové okolních obcí.

Na konci minulého roku zasáhl Ústecký kraj, který nechal několik desítek klientů převézt do různých sociálních zařízeních po celé zemi. Od té doby je areál prázdný.
„Koordinace stěhování byla velmi složitá. V první řadě jsme se zaměřili na lidi, kteří byli omezeni nebo zbaveni způsobilosti k právním úkonům. Kontaktovali jsme opatrovníky, spolupráce s nimi byla na bodu mrazu. Kontaktovali jsme sociální služby, ubytovny a hledali jsme místa, kam bychom všechny klienty mohli umístit," řekla už dříve vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková. Asi polovina klientů, kteří trpěli duševní nemocí, skončila v psychiatrických léčebnách.

Ostatní se podle Lafkové buď vrátili ke svým blízkým, nebo žijí na ubytovně s podporou pečovatelské služby. Duševně nemocní lidé žili v areálu uprchlického tábora přibližně tři roky, většina z nich přišla z psychiatrické léčebny v Opavě.

Společnost Domov na kopci, která byla původním provozovatelem a kterou Fousek zastupoval, dostala za poskytování sociálních služeb bez registrace pokutu 250.000 korun. Od letošního léta areál převzal Roman Volf, který chtěl v areálu původně vybudovat haly a kasino.

Společnost Domov na kopci je v konkurzu. Podle údajů z insolvenčního rejstříku dluží miliony korun. Pohledávky přihlásil dodavatel plynu, společnost RWE, zdravotní pojišťovny, Česká správa sociálního zabezpečení i několik zaměstnanců, kteří nedostali mzdy.