Výstava „Má vlast cestami proměn" přináší svědectví o zvelebování opomíjených míst a sídel v naší krajině, o proměnách chátrajících staveb v důstojné objekty s užitečnou náplní, o zkrášlených náměstích a návsích, nádražích i sakrálních stavbách. Přispívá k posílení osobního i národního sebevědomí a k šíření dobré pověsti naší země v zahraničí.

Již osmý ročník této národní putovní výstavy byl slavnostně zahájen v květnu na pražském Vyšehradě a své nejlepší projekty zde reprezentovalo všech 14 krajů. Na výstavě bylo představeno celkem 122 různých projektů obnovy významných míst ze všech koutů České republiky.

Hrobčicko v této jedinečné výstavě reprezentuje Ústecký kraj hned dvěma významnými projekty záchrany historických staveb a to kostelem Sv. Prokopa v Mukově a kostelem Sv. Jakuba Většího v Mrzlicích a jeho proměnou z chátrající ruiny v obnovenou důstojnou dominantu obce.

V sobotu 1. října úderem 16. hodiny se tak právě Mrzlický kostel, který byl na některých mapách označován již jen jako zřícenina kostela, naplnil k prasknutí návštěvníky. „Zavítala sem tato jedinečná výstava o proměnách zajímavých míst a objektů v naší krajině.

V Mrzlicích máme vystavenu jen část z celé výstavy, zhruba 50 proměn, které jsme si vybrali. Při této krásné příležitosti jsem se rozhodla představit novou kolekci 11 kusů pohlednic obcí Hrobčicka. Každá z obcí Hrobčicka Červený Újezd, Hrobčice, Chouč, Kučlín, Mirošovice, Mrzlice, Mukov, Razice, Tvrdín má nyní svou pohlednici. Jednu společnou pohlednici mají i obce důlní činností dávno zaniklé. Těmi jsou Dřínek, Hetov a Radovesice. Vernisáž předčila všechna naše očekávání v návštěvnosti. Děkuji všem, kteří se na akci podíleli, děkuji našim partnerům ze spolku Heimatkreis Bilin a zejména pak děkuji Janě Biedermannové která se zchátralého kostela v roce 2012 ujala a vybudovala z něj skvostný prostor pro setkávání," dodala starostka Jana Syslová

Výstavu můžete v zachráněném mrzlickém kostele navštívit ještě do konce října. (red)