Mohou být na sebe právem pyšní. Nebýt jejich včasné pomoci sraženému chodci v ústeckých Všebořicích, tak do statistiky nehodovosti přibyl další smutný údaj. Řeč je o Jiřím Peřinovi a Jozefu Kovácsovi, kteří si při noční cestě autem všimli člověka ležícího na silnici. Nebyli lhostejní, zastavili a sraženému chodci poskytli první pomoc. Pravděpodobně právě díky včasnému zásahu dvojice zachránců z Ústí nad Labem se podařilo přivolaným zdravotníkům vážně zraněného muže zachránit.

Jejich činu si všimla Česká pojišťovna a ústecká policie a udělila jim titul Gentleman silnic. „Byla trošku náhoda, že jsme jeli přes Všebořice, běžně totiž sjíždíme z dálnice u Globusu. Poblíž krajnice leželo cosi, co vypadalo jako nějaký pytel. Za tmy není tak dobře vidět, takže jsme raději zastavili,“ popsal událost z letošního 29. září Jiří Peřina.

Eva Bohátková má opět úsměv na tváři.
Osudem zkoušená Eva Bohátková: Bez Spirály bych byla na dně

Na cestu dali výstražný trojúhelník a šli zkontrolovat nález. Čím blíž byli, tím objekt dostával reálnějších obrysů. „Pán měl hodně potrhané oblečení a z úst, nosu i uší mu tekla krev,“ vylíčil Peřina.

Muži poskytli první pomoc. Policie i záchranka tam byla v mžiku. „Stál jsem mu u hlavy, komunikoval se mnou, ale nemohl se hýbat. Raději jsem s ním příliš nemanipuloval, abych mu ještě více neublížil,“ přiblížil Jozef Kovács.

Jiří Peřina vpravo, Jozef Kovács vlevo.Zdroj: Deník / Martin Košťál

Muž se v nemocnici podrobil několika operacím. Díky pozornosti a včasnému zásahu dvojice mužů se podařilo oběť autonehody zachránit. Střet se odehrál v brzkých ranních hodinách, kdy příliš vozidel městem neprojíždí, zraněný tak měl velké štěstí, že kolem něj jeli právě Jozef s Jiřím, kteří si ho ve tmě všimli a zastavili. „Jsem řidičem z povolání, zastavil jsem automaticky, nebylo o čem přemýšlet,“ dodal skromně Kovács.

Česko zpívá koledy - Zahradní dům Teplice
Týden s koledami vyvrcholí dvěma trhy

Policisté následně zjistili, že chodce srazil řidič, který následně od nehody ujel. „Oba zachránci se zachovali naprosto příkladně. Někteří řidiči by si třeba mohli říct, že se jedná o opilce, ani nevystoupí z auta a kolem nehody jen projedou. Díky tomu, že tito pánové nebyli lhostejní, zachránili lidský život. Mohou na sebe být hrdí,“ řekla vedoucí projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková.

Jozef Kovács a Jiří Peřina byli za svůj hrdinský čin na krajském ředitelství policie oceněni 154. a 155. titulem Gentleman silnic. „Občas pomohu ostatním skrze nějakou charitu, ale tohle bylo jiné. Když si na to vzpomenu, tak mi přejede mráz po zádech. Snad bude pán brzy úplně fit,“ prohlásil Peřina.

Policisté dosud viníka nehody nevypátrali. Podle jejich poznatků v osudnou noc řídil Škodu Octavii combi tmavé barvy. „V případě jakékoliv informace k vozidlu a jeho řidiči, prosím, kontaktujte policisty na lince 158,“uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Mikulášský vlak.
FOTO: Pekelníci vyjeli vláčkem až na Moldavu. Děti si Mikulášský expres užily