Ten také vysvětlil, že studenti podávali svá „odvolání" sami. „Vůbec to nešlo přes nás. Osobně jsem mluvil jen s pěti studenty, kteří říkali, že to zkusí," pokračoval Dytrt.

Totéž vlastně potvrdila i Magdalena Hanáčková, když oznámila, že Ústecký kraj se již vypořádal se všem 485 žádostmi o přezkum, jež obdržel. „V podstatě si většinou stáhli na internetu vzor žádosti o přezkum a poslali nám ho," řekla Deníku.

Nejvíc pak letošní maturanti napadali subjektivní část hodnocení. Nenašli totiž ve svých písemkách to, na co byli zvyklí, totiž barevně vyznačené chyby. „Letos poprvé bylo hodnocení zaznamenáváno mimo písemné práce formou tabulky," vysvětlila Magdalena Hanáčková, mluvčí kraje.

První žádost v letošním roce přišla 15. května, největší množství potom v období od 11. do 20. června. Vyřizovalo je, podle radního Petra Jakubce, celkem šestnáct úředníků školského odboru, každá žádost spolkla dvě hodiny času. „Agendu zvládli v zákonných lhůtách, přestože žádostí o přezkum chodilo až 50 denně," řekl Jakubec.

Ředitel Dytrt, který je zároveň místopředsedou asociace gymnázií, ale upozornil, že taková situace vůbec nemusela nastat. „Celý ten koncept maturitní zkoušky je zbytečně složitý. Vůbec se to nepovedlo," podotkl. „Těžko dnes říci, kdo za to může. Je to výsledek dnes sotva odhalitelných politických tlaků," vysvětloval Dytrt. „Tak dlouho se o tom mluvilo, až maturitu překombinovali do neúměrně složitého monstra."

Podle Dytrta to lze vyřešit tím, že bude stát garantovat jen to, co je státní. „Tedy didaktické testy, jejich výsledek je srovnatelný, neovlivnitelný a regulérní," dodal s tím, že je nutná také revize oborů, k nimž by byla maturita nutná. „Těžko bude kadeřnice diskutovat se zákazníkem nad integrály," zasmál se.

Studenti, kteří dopadli úspěšně, pak nemusí mít obavy, že jejich výsledky budou opraveny pozdě a oni se kvůli tomu nebudou moci zapsat na studium vysoké školy. „Známka z písemné práce byla změněna a kvůli přijímacímu řízení na vysoké školy studenti obdrželi opravená vysvědčení ve velmi krátké době po rozhodnutí krajského úřadu," doplnila Ludislava Poupalová ze školského odboru. (vor)