Sondovali jsme u provozovatelů restaurací na Teplicku, jak se k tomu staví:

Andrea Prokešová z Krušnohorského Maskaronu Teplice zákaz kouření vnímá ze dvou pohledů. „Když se na to dívám z pohledu zákazníka, samozřejmě mi nebude příjemné v době oběda sedět vedle kuřáků a vyhledám jiné místo. Ve většině restaurací je to oddělené. Z pohledu provozovatele restaurace si myslím, že by toto mělo být na rozhodnutí každého provozovatele samotného. Myslím si, že to je omezování podnikatelů. Nikdo by neměl provozovatelům nařizovat, co smějí ve své provozovně dělat. Můj názor je, že tímto určitě nedojde k všeobecnému omezení kouření," říká.

Investovali do hospod, teď jim stát hází klacky pod nohy.

Prvorepublikové varieté v Teplicích se proměnilo v minipivovar Monopol s restaurací, hotelem, kavárnou a pekárnou. K pivu v Monopolu nabízejí staročeskou kuchyni, popelníky byste na stolech ale hledali marně. Dojmy z nově zrekonstruovaných prostor nekazí kouř, protože celý objekt je nekuřácký. „Manžel se trochu obává, že by to mohlo někoho odradit, ale myslím, že si to ten prostor zaslouží, nekuřácký je i hotel. Popelníky jsou jen v salonku," uvedla spolumajitelka Gabriela Schönbauerová.

David Stifter, který provozuje restauraci na Komáří vížce říká, že jeho se to netýká vůbec. „U nás se nekouří. Ale pro české hospody pivnice, to ve spojení s elektronickou kasou bude katastrofa. Věřím, že jich až 50% zanikne a pivo za dvacku si už nikdo nedá. Podívejme se na Anglii, prostě demokracie na … Nechal bych rozhodnutí na majitelích zařízení, kteří platí daně z nemovitosti a zaměstnávají lidi."

Stanislav Myška z restaurace Kosí bratři v Teplicích to vidí velmi negativně. „Každý den tuto věc rozebíráme se štamgasty a neumíme si to představit. Provozuji pivnici a v tomto případě bych mohl zavřít. Podnikat jsem začal z důvodu, že jsem byl bez práce. Ale stát tímto absolutně nepodporuje malé podnikatele. Jediný způsob vidím v tom, že se toto obejde, například tím, že z pivnice udělám klub."

Štamgasty štve zákaz kouření. „Každopádně si myslím, že je to naprostá pitomost, Když nám tedy zakážou kouření v hospodě, tak sem nikdo nebude chodit. To už rovnou můžou zakázat i pití paňáků, protože to je zdraví škodlivé," rozčiluje se Milan Krušín z Teplic. Podobný názor má také Václav Juks. „To dopadne tak, že do interiéru se bude chodit pouze načepovat pivo a zbytek času vymezeného pro pobyt v hospodě prostojíme venku u parapetu, kam si sklenice postavíme," směje se.

Zcela jiného názoru ale je Milada Košenská. Podobný zákaz už platí mnohde ve světě, takže my si na to nějak zvykneme," hodnotí celou situaci. (red)