Před vstupem do nitra ruiny varují výstražné nápisy. Nedávno se tam navíc propadla část střechy, k zemi šly tašky i trámy. Nikomu se nic nestalo, i tak prostory pro jistotu prohlédli psovodi z dubského hasičského sboru.

„Střecha je v dezolátním stavu. V některých místech jsou propadlé stropy,“ řekla starostka Hrobčic Jana Syslová.

Zámek stojí na jižním okraji vesnice a vlastní zámecká budova tvoří severní křídlo hospodářského dvora. Od roku 1964 je kulturní památkou. Kdysi patřil třeba hraběnce Veronice Polyxeně z Martinic či Lobkovicům. Ve druhé polovině minulého století působily v hospodářském dvoře státní statek a družstvo Jednota s pohostinstvím. Zanedbávaly ale údržbu a objekt se dostal do havarijního stavu. „Je to škoda, jak to dopadlo. Zámek je srdcem obce stejně jako kostel,“ poznamenala jedna z obyvatelek Mirošovic.

Oprava za 60 milionů

Obec Hrobčice, pod kterou spadá i víska Mirošovice, má zámek v dlouhodobém pronájmu. Vlastníkem je sdružení Kampanila, kterému se před zhruba 13 lety podařilo opravit střechu věže, na další rekonstrukci už ale nemělo peníze. „Opravě bychom se nebránili, ale kde na ni vzít? Zkoušeli jsme získat dotace, ale zatím vyšla jen jedna malá,“ sdělila starostka Syslová.

Pirátské války 2019, příprava lodí k sobotní bitvě
FOTO: Do boje! Replika historické lodě se chystá na Poslední pirátské války

Kompletní rekonstrukce by vyšla na 60 milionů korun. „Teď po pádu střechy by to bylo ještě o několik milionů víc,“ dodala Syslová.

Z vlastního rozpočtu na to samospráva nemá, navíc financuje opravy jiných kulturních památek v obci. „Peníze dáváme do tvrze a dvou kostelů, naše kasa není bezedná,“ připomněla starostka Syslová s tím, že roční rozpočet obce činí 20 milionů korun.

Asi poslední šance, jak získat finance na zámeček, je přes dotaci na záchranu brownfieldů. „Žádáme o ni. Výsledek se dozvíme do konce tohoto roku,“ konstatovala Syslová.

Chátrající budova je zabezpečená proti vniknutí cizích osob, v oknech a vchodech jsou železné mříže. „Objekt je celý zapáskovaný a je tam i upozornění, že vstup do něj je nebezpečný,“ vysvětlila starostka.

Dětské hřiště, které je nedaleko zámečku, propad střechy nijak neohrozil. Bez omezení fungují i firmy, jež jsou ve dvoře.

Osecká pouť
Osek bude žít poutí, lákadlem je parní vlak. Nebude chybět ani ohňostroj