Pan Vladimír R. z Teplic má v rodném listě jako místo narození Hrdlovka. V novém občanském průkazu bude mít už ale Duchcov.

Podle Pavla Nováka z Ministerstva vnitra jsou údaje o názvu místa narození na občanském průkazu udávány dle aktuálního stavu ke dni podání žádosti. Alfou omegou pro úředníky při zadávání do systému je platný lexikon obcí. Zaniklé obce nejprve zmizely ze světa, postupně zmizely také z papíru. Proto nejsou ani v databázích, které se využívají k vyřizování dokladů.

V médiích se objevily informace o tom, že s takto rozdílnými údaji můžete mít například problémy při policejních kontrolách v Německu. Podle sdělení z ministerstva vnitra by to ale mělo být normálně tolerováno. Závažné konfliktní situace nebyly zatím zaznamenány.

Pro někoho jsou ale tyto údaje určitou srdeční záležitostí. „Chtěla bych to mít uvedeno v platných dokladech. Jsem na to hrdá,“ řekla Teplickému deníku Marie D. z Krupky.

Má ale smůlu. Úřední systém je v tomto neoblomný. Podle ministerstva vnitra se problém vyřeší sám za několik málo let, až každý kromě občanského průkazu bude mít vyměněné i ostatní osobní doklady. A to můžete například v Teplicích.

Od Nového roku vydávají obecní úřady tzv. e-občanky o velikosti kreditní karty. Nový doklad, až se vám bude blížit konec platnosti toho starého, si v Teplicích vyřídíte na magistrátu, naproti domu kultury. Nepotřebujete předem fotku ani vyplňovat žádosti. Vše s vámi vyřídí v kabince přímo na magistrátu.

Přijít sem můžete každý den. „Když je delší úřední den, vyřídíme v kabinkách přes dvě stě klientů. Ne všichni samozřejmě chtějí nový občanský průkaz. Chodí třeba i kvůli pasům,“ říká Pavel Válek. A právě sezona pasů přijde teď s příchodem léta. To bude další vlna žadatelů.

Letos to bude poprvé, co se se změnou zákona pasy paraelně s občankou budou vyřizovat v kabinkách. Nejsou tedy zkušenosti z minulých let, jak to bude náročné. Proto, kdo chce letos v létě mít nový pas, je lepší to nenechávat na posledních chvíli. Aby pak nevznikaly dlouhé fronty.