Historie v Újezdečku se opakuje, bylo to jako přes kopírák. Ani na druhý pokus nezvolili v této obci nového starostu. Újezdeček tak i nadále zůstává v patové situaci s rozpočtovým provizoriem.

Dosavadní starosta Petr Pokorný a jeho příznivci opět podali na středečním zastupitelstvu rezignaci, v důsledku čehož se řádné zastupitelstvo rozpadlo. Nesplňuje zákonem danou podmínku na minimální počet pěti lidí. „Nehodlám předat obec někomu, kdo mě neustále osočuje a šíří o mně různé nepravdy,“ okomentoval Pokorný své rozhodnutí rezignovat. Dodal také, že celou záležitost týkající se jeho osoby a také opozicí napadaného chodu obce nechává prošetřit policií.

Opozice: před všemi utíká

Podle podobného scénáře proběhlo už první zastupitelstvo na podzim, hned po řádných volbách. Starosta i tehdy rezignacemi zařídil, aby zastupitelstvo nebylo usnášeníschopné, což ze zákona znamenalo nové volby.

K urně šli lidé v Újezdečku v polovině března. Rozhodli, že opozice má mít v zastupitelstvu převahu čtyř lidí oproti třem. Opoziční strana se dokonce rozhodla nabídnout čelní post právě Pokornému. Ten ale na jednání, kde se mělo vše dohodnout, ani nepřišel. „Nekomunikuje s námi. Když za ním přijdeme na úřad, tak před námi utíká,“ uvedl za protistranu Květoslav Koutník.

Opozičním zastupitelům se nelíbí například zadlužování obce Újezdeček ze strany starosty Petra Pokorného. Poukazují v tomto směru třeba na předraženou zakázku výměny oken na obecních domech. „Když se ho na to přijdou zeptat, s obyvateli nekomunikuje. Pouze s těmi, kteří jsou na jeho straně. Zrušil obecní rozhlas, lidé v obci nemají informace o dění v Újezdečku,“ uvádí opoziční zastupitel Květoslav Koutník. Starosta taková nařčení odmítá. „Jsou to všechno jen lži. Nedělám nic protizákonného. A takovým lidem, kteří to o mě záměrně šíří, vedení obce rozhodně nepředám,“ reaguje.

Lanové centrum v Oseku.
TIP NA VÍKEND: 3D bludiště v Oseku startuje sezonu

Starosta to nekomentuje. Ani na veřejném ustavujícím zasedání, které se konalo ve středu 3. dubna odpoledne v sále kulturního domu v Újezdečku, dlouho nepobyl. Pouze přečetl své prohlášení o rezignaci a po pár minutách odešel. S nikým nehodlal diskutovat.

„A takhle to je tady stále dokola. Před všemi utíká,“ říkala žena, která jednání přihlížela. „Nechápu, proč tedy chce dělat starostu. Měl by to předat jiným, když se ani nechce bavit o dění v obci,“ pronesl postarší muž sedící vedle ní.

Petr Pokorný pouze pronesl, že nehodlá ustoupit nátlaku ze strany opozice. Za urážející označil postupy některých lidí v obci také Ladislav Trojáček, který je ve stejném sdružení jako starosta Pokorný. Opozice ale tvrdí, že předkládá pouze fakta. Například ohledně rostoucí zadluženosti obce nebo aktivit starosty. Podle opozičního zastupitele Květoslava Koutníka je celá záležitost v šetření policie a nelze ji tedy nyní obšírněji komentovat.

Vyšetření znamének. Ilustrační foto
V OC Olympia vám vyšetří znaménka i změří cukr v krvi

V Újezdečku tak budou nejspíše třetí volby. Stanislav Molnár, který je také zastupitelem opozičního sdružení, vidí východisko z patové situace v tom, že jako protistrana musejí ve volbách získat převahu pěti lidí namísto stávajících čtyř. Pak by mohlo fungovat zastupitelstvo v běžném režimu.

Újezdeček má 900 obyvatel, 69letý starosta Petr Pokorný zůstává osobou pověřenou vedením obce. Atmosféra v Újezdečku je napjatá. Lidé na ulici se o tom, co se děje, nechtějí příliš bavit. Zejména příznivci současného vedení obce se nechtějí vyjadřovat. „Já jsem spokojený s tím, jak to je. Nevím, co se někomu nelíbí,“ řekl muž mezi panelovými domy. O stavu financí a dalších záležitostech týkajících se obce ale nevěděl.