Více za vleky a lanovky zaplatí lyžaři v největším krušnohorském středisku na Klínovci. „Museli jsme bohužel přistoupit k navýšení cen, pohybuje se mezi 5 až 15 %,“ potvrdila mluvčí Skiareálu Klínovec Hana Hoffmannová.

Cena skipasu pro dospělého na jeden den na Klínovci podražila oproti minulým letům ze 790 korun ve standardní sezoně na 920 korun, v top sezoně pak z 850 na 980 korun. To je navýšení o 15 %. „Cena záleží také na tom, na kdy skipas chcete, kde ho koupíte a podobně. Například na e-shopu budou ceny o něco výhodnější, dětský denní dokonce zlevnil,“ připomněla Hoffmannová.

Zdražování potvrdili také na Telnici na Ústecku. „Navýšení je zhruba o 10 %. Cena celodenního skipasu v běžné sezoně bude 550, v té nejlepší 600 korun,“ komentoval šéf Skiareálu Telnice Ivan Soukup. 

Ve skiareálu se připravují na sezónu.
Přišel první větší sníh. Sype se na Klínovec a horské obce

Že se zdražování týká takřka všech areálů, potvrdil ředitel Asociace horských středisek. „Areály mají vyšší náklady, musely proto navýšit ceny. O víkendech či o prázdninách se zdražení může pohybovat i v desítkách procent, v průměru mezi 10 až 15 procenty. Naopak ušetřit je možné například nákupem přes e-shop,“ uvedl Libor Knot.

Důvody pro zdražování vidí tři. „Ohromně vzrůstají náklady na energie, nejen elektřina, ale také třeba nafta do rolb je dražší. Zvyšují se také mzdové náklady. A v neposlední řadě jsou areály vyčerpané z loňské nepovedené covidové sezony, kdy řada z nich měla velké ztráty,“ dodal Knot.

Česká národní banka. Ilustrační snímek
Hypotéky a úvěry podraží. ČNB skokově zvýšila základní úrokovou sazbu

Milovníci lyžování si připlatí také na Bouřňáku, prozatím se neví o kolik. „Zatím ceny počítáme, zvažujeme možnosti. Pravděpodobně je ale budeme muset také navyšovat. Extrémní růst cen energií, dražší práce, všechno jde nahoru. Bohužel, nashromáždilo se to. Přesné ceny ještě nevíme, ještě není rozhodnuto,“ informoval vedoucí Sportcentra Bouřňák Jaroslav Andres. Loni se tam za 6 hodin lyžování platilo 600 korun.

Výjimkou je obecní areál v Horním Podluží na Děčínsku. Středisko se třemi sjezdovými tratěmi o délce 650 metrů ceny zachová. Za den tam zájemci zaplatí 440 korun. „Zdražovat letos nebudeme,“ potvrdil starosta Horního Podluží Petr Hoření.

Lyžařská střediska v regionu hlásí před sezonou řadu novinek. „Obnovujeme celý systém zasněžování, vyměňujeme všechna děla za modernější,“ popsal Andres dění na Bouřňáku, kde je celkem šest sjezdovek.

Péče o nemocné s covidem. Ilustrační foto
Epidemie zrychluje. V Ústeckém kraji leží v nemocnici stovka nakažených covidem

Nejvíce nových lákadel pro nadcházející sezonu chystají na Klínovci. Už se tam ladí 18 km sjezdovek, které obsluhují 4 lanovky, 5 vleků a 4 pásy. Letos tam pracují na rozšíření současné Jáchymovské sjezdovky, zároveň tam budují úplně novou modrou Jáchymovskou.

Další velká novinka bude na Dámské. Bude tam možnost večerního lyžování, Klínovec tak kromě úseku Pod Zámečkem nabídne další lokalitu. „Dámskou sjezdovku, která patří také k těm mírnějším, jsme už rozšířili. Nyní dokončujeme její osvětlení, díky čemuž budeme moci na této sjezdovce nabídnout večerní lyžování. Troufám si říci, že to bude nejlepší večerní lyžování v republice,“ nalákal majitel Skiareálu Klínovec Petr Zeman.