Za celou expozicí stojí občanské sdružení Klub přátel krušnohorské železnice, jehož předsedou je Martin Müller. Ten je nejen organizátorem výstavy, ale i průvodcem. Sobotní výstava bude již třetí, ale než se otevřela, potýkali se její tvůrci s velkými problémy. Nejdřív bylo zapotřebí sehnat místo, poté bylo nutné doplnit sbírku. „Výstava se týká všeho kolem železnice a my dlouho dávali dohromady exponáty, které si návštěvníci mohou prohlédnout a vyzkoušet. Minulý měsíc se nám například podařilo získat nejstarší kolejnici v Čechách. Pochází z devatenáctého století a věnoval nám ji jeden manželský pár. Osecká kronikářka nám přinesla tematický hrneček a podařilo se nám získat i šrouby z kolejí. Je na nich datum, tak víme, že jsou velmi staré," uvedl Müller s tím, že sbírka se neustále rozšiřuje. „Peníze z dobrovolného vstupného použijeme na renovaci exponátů nebo na koupi nových. Venku před stanicí chceme postavit ramenné návěstidlo. Do sbírky také přibude vozík, který se připojoval za drezínu," nastínil předseda Klubu další plány.

Výstavy se konají vždy první sobotu v měsíci. Začátek je v 10 hodin, konec v 16.15. Na co se mohou návštěvníci těšit? V Oseku na ně čeká dobová kancelář výpravčího s funkčními drážními telefony na kličku propojenými do čekárny a výdejny jízdenek. Čekárna je upravená tak, jak vypadala v roce 1987 ve stanici Hrob. Ve vitrínách jsou lampy a světla a velký úspěch zaznamenala figurína oblečená do historické uniformy průvodčího. „Ta je pro lidi hodně exotická, takže si ji všichni prohlíží a fotí se s ní. Dětem se nejvíce líbí telefony a semafor. Když netelefonují, tak rozsvěcí světla na semaforu. Mají legraci z toho, jak se mění zelená a oranžová," popsal Michal Švec, který bude na sobotní výstavě k dispozici pro případné dotazy. Pokud byste měli zájem o přednášku, pan Švec vám ji s radostí udělá.

Na nádraží si můžete také zakoupit řadu upomínkových předmětů týkajících se železniční dopravy. „Minule jsem tady nakoupila dárky pro celou rodinu. Mají tu pohlednice, turistické známky, DVD a záložky do knih. Vnoučatům jsem koupila puzzle a pexesa," uvedla jedna ze spokojených návštěvnic Medea Šulcová z Oseka. Ta byla na výstavě nejdříve sama, na tu aktuální sobotní pozvala své kamarádky ze středních Čech. Nutno podotknout, že na výstavy nechodí pouze Češi. „Přišel se sem podívat manželský pár z Francie. Byli tady na dovolené v kempu a výstava se jim líbila. Každý z nich nás podpořil několika eury. Také sem chodí turisté z Německa," dodal Švec.

V rámci návštěvy osecké železniční výstavy si můžete udělat výlet na Moldavu. V 10.19 vyjíždí ze zastávky Osek město vlak na Moldavu. Z ní pak odjíždí ve 12.18. Cesta na Moldavu stojí 26 korun, na zpáteční jízdence ušetříte. Ta totiž vyjde na 40 korun. „Ve vlaku je vagon na kola, proto si uděláme rodinný výlet. Projedeme Moldavu a nazpátek se vrátíme na kolech. Potom si prohlédneme výstavu," prohlásil Zdeněk Beran z Duchcova. Kdyby náhodou pršelo, nemusíte mít žádné obavy. Celá výstava je v budově nádraží. Samozřejmostí jsou toalety, a když budete chtít čaj nebo kávu, stačí požádat přítomné členy Klubu přátel krušnohorské železnice.(vč)