V rámci celého Ústeckého kraje patří Teplicko k těm okresům, kde žijí lidé s nejslabšími nervy. V policejních statistikách za poslední desetiletí totiž figuruje teplický region hnedv několika letech na prvním místě v počtu sebevražd. Lidé na psychickém dně se staví na koleje před jedoucí vlak, oběsí se či se předávkují prášky. Nebo skáčou z oken vysokopatrových domů.

Jsou ale i světlé okamžiky, kdy někdo smrti zoufalých lidí zabrání. Což je případ z loňského podzimu – dvojici žen, strážnici a policistce, se podařilo takřka nemožné. Zachránily život sebevrahovi, který už téměř skočil z okna 11. patra panelového domu nedaleko střediska Luna v Teplicích. V poslední chvíli ho chytily za nohu, čímž mu znemožnily sebevraždu dokončit.

Život vlastní rukou ukončí každý rok kolem 1 400 Čechů. Denně si tak sáhnou na život 4 lidé. Na Teplicku spáchalo v letech 2006 až 2017 sebevraždu 263 lidí, což je nejvíce v celém Ústeckém kraji. Podle statistik jsou nejnebezpečnější jarní měsíce. A také pondělky. Nejčastěji se sebevrazi oběsí, v regionu často skáčou pod vlak.

Byl podzim, což je podle psychologů jedno z nejhorších období pro lidi se sebevražednými sklony. 68letý muž seděl na parapetu v otevřeném okně zády do ulice.

„Upozornil na něj svědek z protilehlého domu, který předpovídal, že by mohlo jít o sebevraha,“ zmínil mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Na místo ihned vyjeli jak strážníci, tak policejní hlídka z nedalekého obvodního oddělení v Trnovanech. Bylo jasné, že jde o minuty. Policistka Markéta Hanousková i její kolegyně Klára Kučerová z městské policie se snažily muži, který jim řekl, že chce skončit s životem, jeho záměr rozmluvit.

Moldava. Ilustrační foto.
Autoři zacílili na Teplicko. V loňském roce vyšlo několik knih o krásách regionu

„Důvod, proč se chce zabít, jsme se nedozvěděly. Řekl nám pouze, že tam sedí zhruba hodinu a že už vykouřil skoro krabičku cigaret. A teď ho čeká poslední,“ popsala zasahující strážnice v reportáži TV Prima.

Obě ženy vyčkávaly na vhodný okamžik, aby případně zasáhly. Vývoj situace v 11 patrech nad zemí nastavil dotyčný psychicky vyčerpaný muž sám.

Jak avizoval, típnul poslední cigaretu a po slovech „mějte se tady, dámy“ se prudce zaklonil na parapetu chodby ven z okna.

Před volným pádem ho naštěstí zbrzdilo okno, které se při jeho pádu zavřelo a zachytilo mu nohu. Tu pak chytily policistky. „Snažily jsme se ho vytáhnout, ale byl příliš těžký, takže jsme to nedaly,“ vylíčila dramatické okamžiky strážnice.

Obě ho společnými silami udržely až do doby, než na místo dorazili přivolaní hasiči, kteří jim pomohli sebevraha z okna sundat. Muž, kterému policistky zachránily život, byl po ošetření v nemocnici převezen na psychiatrické oddělení. Jako důvod pro své rozhodnutí uváděl, že už ho nebaví na tomto světě žít.

Autodrom Most bude pořádat Winter Trial.
Dvoučlenné posádky vyrazí na první Winter Trial. Trasa vede přes Teplicko

Podle primáře Tomáše Turka z Psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice lze příčiny sebevražd rozdělit do několika skupin. Patří mezi ně nejrůznější druhy depresí, ale třeba i návykové látky. „Deprese reaktivní jsou reakcí na vnější nečekané situace. Například tragické události v životě, jako je úmrtí blízké osoby, v nás vyvolávají depresivní příznaky. Mezi vnitřní deprese zase řadíme ty, jejichž příčinou je dysbalance neurotransmiterů, tedy látek, jež se v mozku nacházejí,“ zmínil Turek.

Pokud se potíže a myšlenky na skoncování se životem stupňují, je podle Turka neprodleně nutné vyhledat odborníka. „Tím je psychiatr. V těchto situacích je důležité také dát na radu blízkých, důvěřovat jim a brát od nich vážně slova o tom, že se něco děje,“ doplnil primář.

Počty sebevražd na Teplicku (rok – počet)
2006 - 26 (nejvíce v kraji)
2007 - 25
2008 - 24 (nejvíce v kraji)
2009 - 22
2010 - 21
2011 - 16
2012 - 20
2013 - 29 (nejvíce v kraji)
2014 - 24 (nejvíce v kraji)
2015 - 18
2016 - 21
2017 - 17 (nejvíce v kraji)