Místo dítěte v zavinovačce měl v kočárku naskládané vlnité plechy. Žádná pomalá procházka v parku, ale rychlá chůze co nejkratší cestou ke sběrně. Hlavně, aby ho s tím někdo neviděl. Jenže měl smůlu, protože si vybral zrovna špatný směr. Narazil totiž na hlídku teplické městské policie.

46letý muž kradl železo v teplické Zámecké zahradě. Nejprve hlídce strážníků tvrdil, že ho našel volně položené na opuštěném pozemku v nedalekých Proseticích.

„Leželo to tam, tak jsem si to naložil a teď s tím tady jedu,“ říkal. To se ale dvojici mužů v uniformě nezdálo, takže prohledali okolí. „Ukázalo se, že plechy jsou z plotu nefunkčního koupaliště na okraji parku,“ uvedl ředitel městské policie Teplice Michal Chrdle.

V plechové ohradě, která odděluje dnes už soukromý areál bývalého koupaliště od městské zámecké zahrady, chybělo několik polí. Některé měl muž naložené v kočáru, další se válely na zemi připravené na odvoz o kus dál.

Lidé si vozí nákup z marketu až ke vchodu do domu. Pak vozík v ulici odloží, zpět na seřadiště k obchodu už ho nevrátí.
Lidem se nechce z marketu tahat nákup domu v taškách, kradou vozíky

Policie už muže obvinila. Jak vyšlo najevo, nešlo v jeho případě pouze o tyto plechy. Jeho minulost je plná dalších deliktů. Případ odcizených plechů tedy pravděpodobně skončí u soudu, ačkoli se jednalo o škodu 300 korun.

„Případ zprvu prověřovaný jako přestupek proti majetku jsme překvalifikovali na přečin krádeže. Na základě rejstříku trestů policisté zjistili, že muž byl za obdobný trestný čin v posledních třech letech už odsouzen. Jeho jednání je proto trestným činem,“ komentuje případ mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Železo zloděje láká. Je to pro ně jeden ze snadnějších zdrojů příjmu, ne všechny sběrny jim ho ale vezmou. „Chodí nám občas nabízet různé kovy, které buď najdou, nebo je pravděpodobně ukradnou. Jsou to ale takové trosky, které za to dostanou pár korun. Já je tu nechci, takže je hned vyhazuju,“ přibližuje letitou praxi provozovatel jedné sběrny na Teplicku.

Masarykova (dříve Leninova) ulice v Teplicích
Komunistická Leninka se coby název ulice drží mezi lidmi v Teplicích dodnes

Policie v loňském roce řešila v okrese přes 700 krádeží. V tomto čísle jsou zahrnuty kromě krádeží kapesních či vykradených aut také právě případy, kdy mizely kovové věci ze soukromých objektů.

Tak tomu je delší dobu i u nefunkčního koupaliště Zámecká. Jde o soukromý objekt, který je začleněný do Zámecké zahrady. Současní majitelé o obnově koupaliště neuvažují, podobně jako vedení Teplic. Náměstek primátora Hynek Hanza nevylučuje do budoucna nějaké možné využití pro městské účely, nicméně vizi plovárny zamítá. Město má totiž v plánu vybudovat koupaliště na Nové Vsi.

Jiného názoru je teplická opozice, která by plovárnu v Zámecké zahradě chtěla obnovit. „Je to určitá nostalgie. Tepličané ji hodně využívali,“ říká zastupitel Jakub Mráček.

Prvorepublikový komplex od 80. let postupně chátral. V roce 1996 ho město z důvodu nerentability zavřelo. Vedení města se zde několikrát pokoušelo provoz obnovit, ale v roce 1999 prodalo areál soukromníkovi za 1,4 milionu korun.

Současný majitel chce areál, kde byly bazény, převlékárny a místo pro slunění a jehož součástí je i přízemní domek, prodat.

Nádraží Teplice - ilustrační foto.
Revitalizaci nádraží brzdí jeho mohutnost a také ochranná ruka památkářů