Iglú zkřížené s krabicí, obří plastový barel na vodu, hnusné bílé monstrum, spalovna v koncentráku nebo akvárium na mořské potvory. Takto Tepličané označují modernu, která měla vyrůst v historickém Šanově. Pod fotografií s vizualizací nového lázeňského domu Leopard usazeného do současné zástavby už je na Facebooku přes sto negativních komentářů.

„To nemyslí vážně, takto zkazit vzhled Šanova,“ rozčiluje se Lukáš. Vůbec se to tam nehodí,“ komentuje Iveta. „Kubero, koukej to smést ze stolu,“ navrhuje Rudolf. Tak zní některé z názorů ve facebookové skupině Teplice.

Přestože jde o osm let starý a dnes už pravděpodobně nereálný projekt, který nyní někdo vytáhl na světlo, vnímají to někteří tak, že se začne co nevidět stavět. Takto prezentovaná stavba však podle informací z radnice neprošla přes památkáře už v minulých letech.

OC Galerie Teplice
Navyšující se počet obchodních center "betonuje" Teplice na špici republiky

Lázeňský dům ve tvaru krychle měl vyrůst na soukromém pozemku v parku mezi ulicemi U Kamenných lázní a U Hadích lázní. Vizualizace vytvořilo studio Petr Hájek architekti. V doprovodném komentáři na svých webových stránkách autoři uvádějí, že cílem návrhu, který je pouze v objemové a schematické podobě, bylo prověřit kapacitu a možnosti místa pro majitelku pozemku a budoucího investora.

Ze situační fotografie je zřejmé, že uvažovaný dům stojí v prostředí parku v sousedství zadní části Kamenných lázní. Jeho pojmenování Leopard vychází z historického kontextu. Potvrzuje to Radim Neuvirt, který se zajímá o historii Teplic.

„V místech kdysi stával někdejší dům takového názvu,“ uvedl. Zbořili ho v 60. letech, na pozemek byla tehdy vypsána architektonická soutěž. O pozemek však nikdo neprojevil zájem, takže se po demolici domu stal součástí přiléhajícího parku.

Takto by měl vypadat nový hotel Mozart na náměstí Svobody v Teplicích.
Teplický Telecom nahradí hotel Mozart s vodním orlojem a pivovarem. Do tří let

Podle aktuálního výpisu z katastru nemovitostí je majitelkou žena z Prahy. Deníku se však nepodařilo získat její vyjádření k aktuálnosti projektu.

Prezentovaný vzhled domu se nelíbí ani náměstku primátora Hynku Hanzovi. „Mám rád modernu, ale tohle je už příliš. Moderní architektura se podle mě dá lépe zakomponovat do lázeňské čtvrti,“ hodnotí.

Vizualizace viděl poprvé teď na Facebooku. „Od primátora jsem slyšel, že to tam někdo chtěl před lety postavit a že památkáři byli proti,“ dodal Hanza.

Volby v Sobědruhách
Na Teplicku chce do vedení obcí vrtař, duchovní, pedikér či lodník