Momentálně je v kotcích teplického útulku 9 psů. Ani jeden z nich není nevhodným vánočním dárkem, který by skončil v minulých dnech na ulici.

„Povánoční období je u nás většinou klidné. Daleko horší to je na konci prázdnin,“ uvádí pracovník útulku Dominik Hess. Před začátkem školního roku se zdejší kotce vždy zaplní. Může za to živá „odměna“ za vysvědčení.

„Děti si za dobré známky vyprosí pejska. Přes prázdniny se o něj starají, protože jsou doma a mají na to čas. Když pak mají nastoupit do školy, vzniká problém a zvířete se zbavují,“ líčí Hess.

DVĚ TUNY GRANULÍ

V minulém roce v teplickém útulku pro opuštěná zvířata, který v části Prosetice provozuje město, spotřebovali na dvě tuny granulí. Za posledních dvanáct měsíců se tu vystřídalo 100 psů a 13 koček.

„Přibližně třetinu v ulicích odchycených psů jsme vrátili zpět majitelům, kteří se o ně přihlásili. 50 psů během roku našlo nového páníčka,“ popisuje Hess.

Ilustrační foto
Opuštěným kočičkám z Fousku můžete pomoct do konce týdne

Kromě toho zde měli přechodně například sovy, papoušky, ale třeba i ovce, které se majitelům zaběhly. Přežvýkavci ale v historii útulku nepatřily k jediným kuriózním obyvatelům, které zde měli. „Už jsem tu ale také měl netopýry, poštovního holuba anebo také fretku,“ čte z knihy „hostů“ prosetického útulku Hess.

Teplický útulek provozuje městská policie. Kromě péče o opuštěná zvířata se podílí i na odstranění přejetých a uhynulých zvířat ze silnic a městských pozemků. Podle Hesse právě uhynulí psi a kočky na ulicích představovali v konečném součtu téměř 900 kilo, které skončilo na kafilérii.

„Přechodně to máme u nás ve speciálním boxu a posléze to firma odváží k likvidaci,“ podotýká muž, který se o zvířata stará. Strážník si tuto práci vybral v době, kdy útulek prošel rekonstrukcí a spadl pod správu teplické městské policie.

Jedním z těch, kterým se před lety zatoulal pes, je senior Miloš Platný z Teplic. „Ozvala se rána a byl pryč. Neměl jsem ho na vodítku, což byla chyba,“ přiznává senior. Můj syn pak obvolával útulky. V Teplicích mi řekli, že ho odchytli a že si pro něj mám přijít,“ vzpomíná Tepličan.

Takovéto dobré konce mají v teplickém útulku nejraději. „Ne vždy tomu tak ale je,“ uzavírá Dominik Hess.

Bouřňák je stále zavřený.
Bouřňák je stále zavřený. Telnice má v provozu sjezdovky Macháček a Meva