Sběratelé poštovních známek a fanoušci zoologických zahrad zdánlivě nemají nic společného. Teď ale mohou obě skupiny jásat. Vznikla totiž speciální edice známek s tematikou českých zoo. Jsou mezi nimi také Zoo Děčín a Zoo Ústí nad Labem se svými legendárními medvědy a orangutany.

Další část aršíku poštovních známek mapujících nejvýznamnější české zoologické zahrady začala Česká pošta prodávat tuto středu. Třetí pokračování s názvem Ochrana přírody: Zoologické zahrady III představuje kromě zlínské a ostravské zoo také dvě zoologické zahrady v Ústeckém kraji.

„Na známce s nominální hodnotou 19 korun věnované Zoo Děčín je motiv samce a samice medvěda hnědého grizzly, který je i v jejím znaku. Motiv je ještě doplněn detailem hlavy samce s výrazem hrozby,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Medvěd Sigfried z děčínské zoo uhynul.
Smutek v děčínské zoo, uhynul medvěd Sigfried

Na takzvané obálce prvního dne vydání (FDC) je obrázek vzácného makaka chocholatého, který se v přírodě vyskytuje na ostrově Sulawesi. Děčínská zoo má největší chovnou skupinu těchto zvířat v republice.

Známka s nominální hodnotou 23 korun pak připomíná Zoo Ústí nad Labem. Zde byla největší atrakcí rodinka orangutanů bornejských, která je také motivem známky. Na FDC je ohrožený druh horské zebry Hartmannové, kterou zahrada úspěšně odchovává. Od roku 1975 se v zoo narodilo už 106 mláďat této zebry.

Když ale zahrady loni vybíraly, které ze zvířat nechají na známky zvěčnit, ještě netušily, co je potká. Legendární orangutan Ňuňák z Ústí i medvěd Sigfried z Děčína totiž mezitím uhynuli. „V té době jsme netušili, že se za několik měsíců zdravotní stav Ňuňáka zhorší natolik, že jej budeme muset utratit. Ale poštovní známka je důstojná vzpomínka a památka na tuto osobnost naší zoo,“ řekla mluvčí ústecké zahrady Věra Vrabcová.

Orangutan Ňuňák bude nový obyvatel muzejních výstav
Orangutan Ňuňák bude nový obyvatel muzejních výstav

I podle mluvčí děčínské zoo Aleny Houškové patří na známku oba dva medvědi grizzly. Zoo Děčín je totiž jedinou zoologickou zahradou v republice, která se jejich chovu věnuje. „Tato zvířata k děčínské zoo patřila 35 let, takže určitě by na známce měl být i Sigfried,“ sdělila Houšková.

Známkový aršík byl vytvořen technikou ocelotisku z ploché desky kombinovaným vícebarevným ofsetem. Autorem výtvarného námětu jsou Jaromír a Libuše Knotkovi, rytinu vytvořil Martin Srb.

Zoo Děčín a Zoo Ústí nad Labem na známkách.Zdroj: Česká pošta